energia

La planta de la Comella s'engegarà el 2020

Quan tots els potencials clients estiguin connectats al centre de tractament de residus es generarà la calor equivalent al consum d’un miler d’habitatges

La planta de la Comella s'engegarà el 2020Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La planta de cogeneració de la Comella, que permetrà augmentar la producció d’energia que genera actualment el centre de tractament de residus, entrarà en servei de manera parcial l’any 2020. Segons va avançar al Diari el director general de FEDA, Albert Moles, “esperem que en dos anys i mig puguem començar a tenir ja clients connectats”. Des de l’elèctrica es calcula que en cinc anys la planta estarà a ple rendiment, és a dir, amb tots els clients potencials amb possibilitat d’abonar-se, i que es generi la calor equivalent al consum de gasoli de més d’un miler d’habitatges.

La construcció de la planta de la Comella, que suposarà una inversió de 20 milions d’euros, donarà servei a llars i edificis públics de la carretera de la Comella, dels carrers de la Grau i Prat de la Creu i de la Baixada del Molí, es preveu més complicada que la de Soldeu, en funcionament des del desembre de l’any passat. “El projecte és complex. No és el mateix obrir la CG-2 a Soldeu que el carrer Prat de la Creu”, va indicar Moles, que va destacar que el fet d’utilitzar el centre de tractament de residus posarà més en valor aquesta infraestructura. “Tenim una font d’energia al centre de tractament i la nostra obligació és usar-la”, va assenyalar.

Moles va recordar que la planta de cogeneració de la Comella permetrà incrementar la producció d’energia del país fins a un 4%, distribuir calor i reduir les emissions de gasos a l’atmosfera. Concretament, l’energia que es generarà a l’any serà l’equivalent a tres milions de litres de gasoli.

Soldeu, a ple rendiment

La planta de cogeneració de Soldeu, la primera de les tres que planeja FEDA (també se’n vol fer una al Pas de la Casa), funciona des de fa deu mesos i ho fa a ple rendiment. “La vam engegar el mes de desembre, ha passat la temporada d’hivern i els clients estan contents del funcionament”, va explicar el director de FEDA. Per Moles, el servei “era una mica el repte i tothom valora el d’ara millor que el que tenia”. Va admetre que “estem molts contents i molt satisfets del funcionament d’aquesta planta”.

Actualment hi ha una dotzena d’edificis que són usuaris de la xarxa de calor d’aquesta planta i des de l’elèctrica es va indicar que estan treballant per connectar els potencials clients que falten per aquesta campanya hivern. “El més important és que la gent guanya en servei i en qualitat”, va indicar Moles.

Quant al centre de tractament de residus, Moles també valora de manera positiva l’energia que es podrà generar amb la possibilitat d’incinerar fins a 10.000 tones de brossa procedents de Catalunya (de moment venen de la Cerdanya, però als d’aquesta comarca s’hi podrien afegir els de la veïna de l’Alt Urgell).

“Segur que hi ha hagut un increment de l’energia produïda des del juliol [primer mes en què van començar a arribar residus de la Cerdanya]”, va assenyalar el director general de FEDA, que va fer números per indicar que “si estem parlant de 10.000 tones més a l’any sobre les 40.000 que s’acabarien incinerant, s’incrementaria en un 20% l’energia produïda al centre”.

NO PREVEU APUJAR A CURT TERMINI EL COST DE LA LLUM

FEDA no preveu incrementar “a curt termini” el preu de l’electricitat, va assegurar el director general, Albert Moles. “A dos o tres anys vista no veig cap risc d’augment del preu a Andorra”, va indicar, i ho va comparar amb els països de l’entorn. “La diferència d’Espanya, on l’energia és un 2,2% més cara que a Andorra, s’anirà mantenint”, va explicar, per afegir que “amb França som un 20, 30, 40% més barats a Andorra i diria que tindrà tendència a apujar-se més a aquest país que a Andorra”. Respecte al futur, l’objectiu és que les llars puguin generar la seva pròpia energia i que també tinguin una pila per emmagatzemar-la. “Es podrà abaixar la factura gastant menys, produint una mica o emmagatzemant”, va explicar.

RENOVACIÓ DE LA MAQUINÀRIA DE LA CENTRAL HIDRÀULICA

El projecte més important que FEDA té a mitjà termini, uns cinc anys, és la renovació de la central hidroelèctrica. Moles va recordar que la planta és del 1934 i que durant aquests anys moltes instal·lacions s’han renovat i s’han anat modernitzat, però que ara quedava renovar la maquinària i canviar-la. “La millora de la central permetrà créixer una miqueta la generació d’energia, però el que es busca és renovar la maquinària que té més de 80 anys”, va indicar Moles, que hi va afegir que “no és tant el que guanyes en generació d’energia, sinó que tornes a donar vida a la central”. La dar­rera gran intervenció a la central es va fer l’any 2000 quan es va canviar la canonada.

tracking