Escaldes-Engordany

El tanatori i les sales de vetlla costaran un màxim d'1,8 milions

El Govern es farà càrrec dels fonaments i la planta subterrània de 500 metres quadrats i el comú de l’espai per a les famílies

Creat:

Actualitzat:

El futur edifici per al tanatori nacional i les sales de vetlla d’Escaldes-Engordany costarà en global entre 1,2 i 1,8 milions d’euros. El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va fer-ne ahir l’aproximació en la signatura del conveni del projecte amb la cònsol major escaldenca, Trini Marín. El Govern es farà càrrec del cost dels fonaments de l’edifici i de les instal·lacions del tanatori, a la planta subterrània, d’uns 500 metres quadrats, mentre que el comú pagarà les sales de vetlla, a planta baixa i primera planta, amb tots els elements i les instal·lacions que hi siguin necessàries, inclosa la coberta.

Govern licitarà i adjudicarà les contractacions necessàries per executar l’edifici, com ara la redacció del projecte o la direcció facultativa d’obra. Tant Torres com Marín van detallar que l’objectiu és que pugui inaugurar-se el 2019. El ministre va explicar que es preveu que l’any que ve es faci el projecte executiu i comencin les obres d’edificació, al costat de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. “És un dels indrets on es produeixen més defuncions i es va considerar que era la situació més adient”, va dir Torres.

L’immoble es construirà en el terreny que actualment ocupa l’aparcament de vehicles d’ús intern del centre, amb la planta baixa a nivell del carrer dels Escalls. Marín va avançar que a la primera planta hi haurà quatre sales de vetlla amb “espai per garantir la intimitat de les famílies” i un espai comú a l’aire lliure, del tipus “plaça pública”.

Segons Jordi Torres, “la construcció d’un tanatori nacional és una necessitat clau per al Govern”. Marín va recordar que “les sales de vetlla donen resposta a la demanda feta pels ciutadans de la parròquia des que va tancar-se el tanatori antic”. La voluntat de les dues administracions és obrir un concurs d’idees el 2017, “i que les obres es paguin a mitges en funció dels espais destinats a cadascú”, va afirmar Jordi Torres. Ni el ministre ni la cònsol van avançar quin import podria correspondre a cada administració, si bé van assegurar que Govern i comú treballen per incloure una partida als respectius pressupostos. “Si el Govern fes un tanatori per separat i el comú una sala de vetlles, els costos estarien incrementats”, segons Torres.

Unitat d’aïllament

Torres va dir que no hi ha previst incloure cap altre servei a l’edifici i que l’hospital farà les obres de remodelació de l’antic tanatori per situar-hi “una unitat d’aïllament” per a malalties de risc per a la salut pública.

TORRES DIU QUE ELS "INPUTS" SOBRE L'HELIPORT SÓN POSITIUS

El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va explicar ahir que ha començat a rebre els primers informes tècnics que han de validar la ubicació a Tresoles de l’heliport, i amb què treballa un equip multidisciplinari. Segons Torres, aquests informes presenten “uns inputs que són positius”, malgrat que admet que “sempre hi ha matisos que s’han d’acabar de resoldre”. El ministre no va voler entrar en detalls sobre la qüestió, perquè va dir que creia que seria “imprudent”. Tot i així, va defensar que les consideracions dels informes són principalment favorables i que aviat es disposarà de la resta d’informes pels quals es continua treballant. “Justament aquest matí està reunit l’equip multidisciplinari, hi ha avenços”, va dir.

Les previsions són, segons havia defensat Govern abans de l’estiu, que en cas que tots els informes d’idoneïtat siguin favorables, a finals d’aquest any es puguin adjudicar i iniciar els treballs de la partida d’urbanització que acabi determinant el projecte d’interès nacional de l’heliport. D’aquesta manera, durant el primer semestre del 2018 es podrien adjudicar els treballs de construcció de la infraestructura i l’heliport nacional podria ser una realitat el 2020.

Jordi Torres també va valorar ahir la petició del grup liberal de disposar d’una còpia del projecte arquitectònic de The Cloud. “No ens fa patir gens, és també la seva responsabilitat política seguir de prop els projectes d’aquesta envergadura, és un posicionament correcte”, va valorar. “El que ens interessa és que aquest projecte sigui el més transparent possible, i nosaltres no tindrem cap inconvenient a facilitar totes les dades que estiguin a la nostra disposició a tots els grups parlamentaris”, va considerar Jordi Torres.

El tanatori i les sales de vetlla costaran un màxim d'1,8 milions

tracking