Sant Julià de Lòria
Vila afirma que gairebé tots els convenis amb els propietaris afectats pel ràfting estan tancats
El cònsol explica que s'ha transmès una demanda a FEDA per saber si la parapública podria turbinar aigua en els mesos més secs de l'any
El projecte del ràfting continua el seu curs, les obres de neteja continuen i les d’adequació de l’espai ja han començat. Així ho ha assegurat aquest dijous al matí el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, després de la celebració de la sessió ordinària del consell de comú. Vila ha afirmat que actualment el comú ha transmès una demanda a FEDA per saber si la parapública podria turbinar aigua en els mesos més secs de l’any perquè l’activitat es pugui realitzar correctament. “Estem a l’espera de la resposta, no sabem si col·laboraran, jo crec que sí, haurien de ser col·laboradors”, ha dit. Malgrat no tenir encara la confirmació, el cònsol ha assegurat que l’activitat s’adaptarà a la realitat del riu. “Podríem utilitzar barques més grans o més petites en funció del cabdal del riu”.
El cònsol també ha afirmat que gairebé estan tots els convenis signats amb els propietaris dels terrenys afectats, i que aquests “estan contents”. En aquest sentit, l’administració ha recordat que encara no està adjudicada la futura explotació del ràfting però que, segons els càlculs realitzats el primer any, el projecte podria aplegar entre 15.000 i 20.000 visitants. També s’ha explicat que amb les adjudicacions ja fetes en relació a les obres i a tot el projecte, de moment s’han invertit o s’invertiran 400.000 euros, la meitat del pressupostat. Vila també ha volgut recalcat que, gràcies a les accions de neteja del riu que s’estan duent a terme, s’han pogut extreure ferros que estaven dins del riu des del 1982. “És una vergonya com el teníem de brut”, ha dit.
Tot plegat s’ha desenvolupat després que la minoria preguntés sobre l’estat del projecte durant la sessió de comú. El conseller de la minoria per Unió Laurediana, Joan Albert Farré, ha carregat durament contra el govern comunal: “Volem transparència, la situació és rocambolesca perquè seria més lògic començar a fer obres tenint clar els costos, el projecte, el pla de viabilitat i els estudis tècnics”, ha dit. Farré també ha demanat que el comú els enviï còpia de tots els informes tècnics i de viabilitat que avalen la posada en marxa del projecte. “De la resposta que hem rebut entenem que hi ha més dubtes dels que hi havia abans, perquè hi ha mesos que ens han confirmat que seria necessari un suport de FEDA”, ha explicitat.
Dubtes sobre la presentació dels pressupost de Camprabassa
També en el punt de precs i preguntes, la minoria ha formulat una qüestió al comú on ha preguntat perquè no s’han aprovat encara els comptes anuals de Camprabassa. La resposta del govern comunal ha estat que aquestes qüestions s’han de tractar en el consell d’administració de la societat que gestiona Naturlàndia. En vista de la resposta, Farré ha recordat que l’oposició no forma part d’aquest ens i, per tant, el millor lloc per saber aquest informació és al consell de comú.
Segons ha explicat el conseller de la minoria per Unió Laurediana, totes les societats han d’aprovar els comptes anuals abans del 30 de juny i amb un mes s’han d’entregar al Govern. “Ens preocupa que una societat de caire públic no compleixin amb els requisits perquè l’administració hauria de donar exemple i no fer-se veure per estar al marge de la legalitat”, ha apuntat Ferré, que ha recordat que ja s’ha arribat al mes d’octubre i no hi ha novetats sobre aquest tema.