El comú tanca amb un superàvit de 349.496 euros l'any 2016
L’administració laurediana afirma que la reducció de deute entre comú i societats participades és de 3,5 milions
El comú de Sant Julià de Lòria va aprovar ahir per unanimitat el tancament de comptes del 2016 amb un superàvit de 349.496 euros, que el conseller de Finances i Administració, Joan Gómez, va justificar amb una liquidació d’ingressos de 13,3 milions i una liquidació de despeses de 12,9 milions. “El comú ha fet els deures per no seguir-se endeutant i tots els consellers han fet esforços per reduir despeses”, va subratllar el cònsol major, Josep Miquel Vila, en sessió ordinària de comú.
Vila va afirmar que el deute consolidat, de comú i societats participades, “s’ha reduït en 3,5 milions d’euros”, fet que el situaria en un total de 19,7 milions. Segons fonts comunals consultades, la rebaixa en l’endeutament s’obté per la racionalització de despeses a Camprabassa, societat que gestiona Naturlandia i de la qual ahir no van presentar-se els comptes. El conseller d’Unió Laurediana, a la minoria, Joan Albert Farré, va alertar que “no tenim constància que aquests comptes ni tan sols s’hagin formulat”, i va advertir que també desconeixen si s’ha convocat cap assemblea per aprovar-los.
Unió Laurediana havia entrat, en data de 10 d’octubre, una pregunta a la sessió d’ahir “per deixar constància que no s’han complert els períodes d’aprovació de comptes que marca la llei”. Però el conseller menor i d’Obres i Urbanisme, Joan Vidal, va advertir-los que aquesta seria una qüestió que “correspon tractar al consell d’administració de Camprabassa” i “no en una sessió de consell de comú”.
Endeutament del 170%
Vila va destacar que hores d’ara l’administració té “un endeutament del 170%” de la mitjana d’ingressos liquidats dels darrers 3 anys, un 30% menys del sostre màxim que el 2015 s’estava “a només un punt” de superar.
Pel que fa a l’exercici 2016 corresponent al comú, el cònsol major i el conseller de Finances van posar en relleu que, en la partida d’ingressos, el capítol que més va incrementar-se el 2016 va ser el de taxes i altres ingressos, que va créixer en un 24,8% respecte al pressupost previst, sumant 3,4 milions d’euros. En impostos directes, és a dir, foc i lloc, propietat immobiliària, renda dels rendiments arrendataris, construcció i radicació d’activitats comercials, van recaptar-se 2,2 milions d’euros.
El comú va realitzar fa un any una pujada de taxes i impostos, incrementant, per exemple, un 30% el que es paga d’higiene i enllumenat i apujant la radicació.
En els comptes de l’any 2016, les inversions reals executades van quedar en un 38,5%, amb una xifra de 220.241 euros, quan s’havien previst projectes per un valor de 570.711.
En les partides relatives a la despesa, el que més va créixer va ser el capítol derivat d’operacions de capital, amb 5,1 milions d’euros, i el d’actius financers, per un valor de 4,2 milions d’euros, després d’una concessió d’un préstec a Camprabassa per 3,4 milions, i actius financers per a l’escola bressol i Sasectur. Les dues últimes societats van tancar l’any 2016 amb saldos negatius de -283.167 i -288.855. El primer i segon trimestre del 2017 al comú van tancar-se amb superàvit de 653.956 i 841.814 euros.
Temor per les transferències
Majoria i minoria van assegurar ahir que la futura aprovació de les lleis de competències i transferències “podria afectar molt” les finances comunals i tornar-los a abocar al límit. Segons va apuntar el conseller Joan Albert Farré a la minoria, Sant Julià rebria un milió menys cada any amb els nous càlculs. Vila va recordar que els nous contrainformes estaran abans del 20 d’octubre, quan es farà el ple al Consell General. “Potser arribem una mica tard, les coses arriben quan arriben”, va apuntar el cònsol major.