esquí
Torres troba “insuficient” la inversió de Saetde a Encamp
El cònsol reclama a Viladomat “un esforç” cap a la parròquia perquè la societat “té un fons de reserva molt important”
Jordi Torres reclama a Saetde més atenció cap a les pistes encampadanes perquè assegura que la situació econòmica de la societat ho permet. El cònsol reconeix que “aquests anys ja s’ha multiplicat per dos o per tres el que ens tenia acostumats que fes i el volum de diners que està invertint a Encamp és molt superior al que invertia, però tot i així crec que encara és insuficient”, i argumenta que “veient el pulmó econòmic que té Saetde i que té un fons de reserva molt important i podria invertir molt més, entenem que aquest esforç cap a Pas de la Casa-Grau Roig l’hauria de fer”, en una entrevista a la ràdio del Diari.
El mandatari considera que l’increment de les inversions “va en benefici seu [de Saetde], i més ara, si el trencament de Grandvalira es produeix crec que encara amb més motiu haurà d’invertir, perquè la competència encara serà més forta entre Saetde i Ensisa”. Torres entén que la comparativa de l’oferta de qui tingui les millors instal·lacions, millor qualitat i millor producte “serà el que s’acabi emportant els clients, fet pel qual crec que aquesta inversió l’haurà de fer”, i insisteix que al comú “ens agradaria que realment es manifestés sobre el terreny, perquè de moment no s’està manifestant el que desitjaríem”.
Millor Ordino que Turquia
La petició a Joan Viladomat de “més esforç” per destinar més fons a millorar el domini esquiable encampadà és la resposta de Jordi Torres en ser interpel·lat per l’opinió davant la possibilitat que la societat concessionària de les pistes de la parròquia es converteixi en soci majoritari d’Arcalís. Respon que “no ho veiem malament”, però recorda que sempre han defensat públicament i en les reunions amb Saetde que “la nostra màxima prioritat és que inverteixi a Encamp”, i afegeix que “si això ho tenim garantit m’estimo més que se’n vagi a invertir a Ordino que no que se’n vagi a invertir a Turquia o a Azerbaidjan o a Argentina”. Perquè, destaca el cònsol encampadà, estan veient que Viladomat “ja inverteix en altres llocs del món, Ordino pot ser un lloc més” per tornar a reiterar la prioritat que li demanen.
Jordi Torres explica que no tenen detalls del que preveu fer Saetde a Arcalís perquè els han de conèixer en una reunió que Joan Viladomat es va comprometre a fer amb el comú un cop tingués tot tancat, perquè quan li van demanar estava en negociacions amb el comú. L’objectiu és saber quina és l’oferta, “i això ja està tancat, veient les declaracions que surten des d’Ordino i que hi ha una reunió de poble per explicar-ho”, apunta el cònsol, que precisa que en la trobada “ens explicarà quins pros i contres hi veia, el que suposava a nivell d’inversió i després cada any què podia suposar per a Saetde”. Subratlla que reunió no se n’ha fet, “estem esperant, i després ens manifestarem si estem a favor o en contra que Saetde se’n vagi a invertir a Ordino”.
Grandvalira canvia el 2019
Respecte a l’evolució de Grandvalira pel trencament entre els dos socis de Nevasa, Torres exposa que aquesta temporada tot funcionarà igual amb les reserves i els operadors turístics, però dona per fet que l’any vinent hi haurà canvis si –com tot indica– es concreta la ruptura, i llavors “veurem si els efectes ens afecten molt o poc, i si va en detriment o al contrari en sortim beneficiats”. El cònsol destaca que per aquest any “era precipitat” començar a segregar les competències entre Ensisa i Saetde, però de cara a “l’any que ve està clar que cadascú haurà de muntar la seva central de reserves, anirà a buscar els clients i hi haurà un canvi important en la manera de funcionar”.
El mandatari encampadà estima que “que l’entorn de Grandvalira existirà, és probable, seria una llàstima que tenint les dues estacions connectades com les tenim si algú volgués esquiar als dos entorns no ho pogués fer”, i recorda que hi ha molts llocs amb estacions diferents, però on hi ha la possibilitat de treure un forfet únic per esquiar als dos indrets. I emfatitza que el de les societats de Pas de la Casa-Grau Roig i Soldeu-el Tarter “és un acord comercial que espero i desitjo que continuï i sigui una realitat”. I assenyala que “és molt factible” que l’entesa es mantingui més enllà del 2019 i que hi pugui haver un forfet de cada societat i amb un increment de preu es contemplés l’oferta per a qui vulgui anar als dos dominis. “No ens hem de tancar a poder explorar aquesta possibilitat i que sigui efectiva”, reflexiona.
Mantenir la marca
Torres afirma que encara no s’ha entrat en la fase de parlar si alguna de les dues societats es pot quedar el nom Grandvalira, però ressalta que “seria bo, no sé amb quina fórmula, que es mantingués, perquè és un actiu molt ben valorat dins del món de l’esquí, s’ha treballat molts anys per aconseguir aquesta reputació i crec que seria bo que continués”. I emfatitza que qualsevol empresari analitza pros i contres “i qualsevol empresari veu que és més profitós mantenir la marca que fer-la desaparèixer”.