Farré denuncia “l'abús” de poder que exerceix Vila sobre la minoria

El cap d’Unió Laurediana critica l’opacitat i la manca d’informació a la qual els sotmet permanentment el cònsol major

Farré denuncia “l'abús” de poder que exerceix Vila sobre la minoriaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller a la minoria de Liberals d’Andorra+Unió Laurediana al comú de Sant Julià de Lòria Joan Albert Farré va criticar durament l’actitud del cònsol major de la parròquia, Josep Miquel Vila, per exercir “un abús de poder sobre la minoria” a l’hora de negar informació “sobre qualsevol tema”. Segons Farré, han reclamat reiteradament a Vila els informes sobre la viabilitat del projecte del ràfting que va fer el Govern, el de viabilitat econòmica, informació sobre la crisi de la mort de l’os Torb a Naturlandia aquest estiu, i “no ens van donar resposta a cap. Són temes que preocupen la ciutadania i un cònsol ha de ser transparent amb l’oposició, primer, i amb el poble, després”, va reivindicar. De totes maneres, sí que reconeix que els va facilitar els estudis de constitucionalitat de la llei de transferències que va redactar el catedràtic Miguel Ángel Aparicio. “Les nostres demandes van encaminades a saber en què es gasta els diners el comú, què es vol fer amb ells i què no, quins projectes s’estan desenvolupant. No pot ser que hi hagi aquest abús del dret de governar per part de la majoria més votada i que això es confongui amb el fet que a l’oposició no se li pugui donar ni aigua”, va lamentar Ferré, per després afegir-hi que “és una situació surrealista que en ple 2017 encara hi hagi aquest menysteniment cap a les oposicions dels governs comunals sense que tinguem cap eina per exigir que ens tinguin en compte i ens comuniquin les decisions que es prenen”.

Impedeix exercir els drets

El conseller de la minoria va denunciar que aquesta situació li impedeix fer la seva feina al comú perquè “com a membre de la corporació tinc el dret i el deure de saber què es fa a la parròquia, però no tenim cap informació d’on es destinen la majoria dels recursos, ni de com es gestionen, ni de quines despeses hi ha. Jo no puc exercir la meva funció de conseller comunal perquè m’ho estan privant, per la manca de transparència que tenim”. Farré insinua que aquesta situació, que no agrada a la majoria de la població, podria respondre a la voluntat de Vila d’ocultar problemes interns. “Quan un afer és secret, ocult i opac, el que es desprèn és que hi ha algun aspecte de la gestió que es vol amagar”. Segons el conseller d’Unió Laurediana, la majoria es comporta d’aquesta manera perquè “és un problema de manera de ser i d’interpretar què han de ser els òrgans comunals. Nosaltres fem una clara aposta per la transparència envers la ciutadania i això no ho comparteix la majoria de Sant Julià de Lòria, la qual aposta per l’opacitat”.

Els números de Camprabassa

Els resultats econòmics de Camp­rabassa que va presentar fa unes setmanes el cònsol major no són fiables del tot per a Farré, ja que de nou li manca informació. “El senyor cònsol major fa els números a la seva manera i no és transparent amb nosaltres. A Sant Julià la font principal on van els diners del comú és aquesta societat i resulta que la majoria comunal està tan ampla de presidir un consell d’administració sense els representants de la minoria. I aquí no passa res, ni es pot dir res, i la minoria que es queixi, que aquí, ni aigua.” Un altre exemple que va posar era el balanç de comptes que va presentar el comú i que anunciava un superàvit de 350.000 euros. Per ell, el fet de no haver pogut participar activament ni en la presa de decisions ni haver fet un seguiment dels balanços, el converteix en simple observador d’unes dades que tampoc poden creure’s al cent per cent. “Aquests números els vam conèixer a través de l’interventor però com que no hem pogut intervenir en el dia dia, al final només podem fer una lectura sense atrevir-nos a realitzar una apreciació gaire realista de la situació.”

Situació estesa al país

Finalment, no és només un problema de Sant Julià, “encara que aquí és més greu perquè a les eleccions ens van separar només 14 vots”, va recordar Farré. Per ell, la situació s’estén a la resta del país i això és perquè “les majories interpreten malament el reglament que els atorga la facultat de govern. Una cosa és que fruit d’unes eleccions tinguin la capacitat de formar un govern còmode, però això no té res a veure amb el fet que l’oposició tingui el dret i el deure d’estar informada al detall de tots els esdeveniments”.

tracking