Casa Ferino es transformarà en un "laboratori" capdavanter en l'àmbit de l'esport i la muntanya

Es preveu que la 'Casa de la muntanya' pugui ser una realitat a principis del 2019

Casa Ferino d'Ordino es transformarà en un "laboratori" capdavanter en l'àmbit de l'esport i la muntanyaC.G.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Casa de la muntanya neix amb l'objectiu de potenciar i promoure iniciatives i activitats relacionades amb la muntanya i l'esport. Un punt d'informació i assessorament especialitzat per a persones que vulguin fer sortides a l'aire lliure, o senzillament un espai on aprendre sobre aspectes relacionats amb les muntanyes andorranes. Així ho ha explicat avui al matí la cònsol menor d'Ordino, Gemma Riba. Però Riba ha estat acompanyada durant la presentació d'aquest projecte pel director de l'OBSA i cap d'àrea de Medi Físic del CENMA, Marc Pons, i per la directora d'Andorra Desenvolupament i Inversió, Judit Hidalgo. Una mostra que el projecte no serà només un punt d'informació, sinó també, per una banda, un espai on crear sinergies entre empreses del sector, i per altra un "laboratori" on les institucions que fan recerca o les empreses s'uneixin per generar nous productes. "Tenim l'entorn, el 'know-how' i el capital humà", només faltava l'espai per poder convertir el país en capdavanter al món en innovació dins el sector, ha assegurat Pons.

Pel que fa a la ubicació de la Casa de la muntanya, s'ha escollit Casa Ferino, al centre d'Ordino. Un espai que ara acull la ludoescola, però que quedarà buit a partir del setembre del 2018, ja que es traslladarà al nou edifici de les Escoles Velles. El comú farà una inversió de 100.000 euros per condicionar l'edifici, ha informat Riba, el qual es preveu que es pugui inaugurar com la Casa de la muntanya durant els primers mesos del 2019.

Pons ha explicat que, durant els propers mesos, es crearan taules de treball entre empreses i institucions del sector per començar a generar contingut que pugui ser present a Casa Ferino. Però ja n'hi ha en marxa. Per exemple, ha avançat que es podrà pujar a cims del país gràcies a la realitat virtual, seguir curses a temps real, o informar-se sobre la situació de la coberta de neu a través d'una maqueta en tres dimensions. "La idea és que sigui un centre d'experimentació de la muntanya a nivell sensorial", ha exposat.

Pel que fa a la vessant empresarial, està oberta a tots els actors relacionats amb el sector, també el turístic i d'educació, i posarà "eines" perquè els projectes es puguin "desenvolupar i encara tenir més força", ha defensat la directora d'Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), Judit Hidalgo.

Finalment, i en relació a la vessant educativa, Pons ha avançat que s'està tancant un acord amb una universitat internacional per avançar en un "bloc de formació professional i universitària en l'àmbit de la muntanya". La Casa de la muntanya ha de convertir-se, per tant, en un "fòrum" on definir quines són les necessitats formatives" del sector que s'haurien de desenvolupar o potenciar.

tracking