El comú eleva un 7% els ingressos pel repunt de projectes de la construcció
El cònsol destaca que s’han entrat projectes per fer i reformar hotels al Pas, habitatges unifamiliars i naus industrials
Les finances encampadanes evolucionen a l’alça aquest exercici, amb un increment que el cònsol major situa entre “un 5% i un 7% per sobre” en el capítol d’ingressos respecte “del pronòstic a la baixa” que s’havia fet en els comptes i amb protagonisme per a la recaptació que genera la construcció. Jordi Torres ressalta que aquestes són “dades molt importants i vol dir que l’economia s’està recuperant, que el país comença a anar millor, hi ha més reactivació i transaccions, i tot això és positiu”. Aquesta millora de la recaptació ha permès que el balanç comunal presenti al final del segon trimestre un superàvit de 4,6 milions que el mandatari recorda que també és fruit “que els primers sis mesos ingresses molts tributs i taxes i els projectes es comencen a executar a mitjans d’any, i el segon semestre tenim molta despesa i al desembre serà molt menys la xifra [positiva] amb la qual tancarem”, en una entrevista a la ràdio del Diari.
Aquesta “millora considerable dels ingressos” respon al fet que tot i que els preus de les taxes “més o menys estan en el mateix” la població d’Encamp ha anat augmentant, i “vol dir que cada vegada tens més contribuents i més ingressos”, assenyala el cònsol. I dona especial rellevància al moviment econòmic que està generant la construcció. “Estava molt parat l’impost de construcció, i és un factor que pot distorsionar els ingressos, era un dels impostos més importants que recaptàvem els comuns i notes que hi torna a haver activitat”, destaca, per afegir que també puja el nivell d’ingressos a conseqüència de la recaptació d’ITP derivada de les transaccions immobiliàries.
Torres exposa que entre els projectes de la construcció que s’han iniciat a la parròquia “hi ha una mica de tot”, i explica que del Pas de la Casa “va entrar la construcció d’un hotel nou i hi ha la reforma d’alguns existents”, al que cal sumar-hi “habitatges unifamiliars que s’han activat i naus industrials que s’han anat construint”. Augura el cònsol que seguiran arribant ingressos de la construcció perquè “a la Cabeca estan amb el projecte d’urbanització amb els vials, però amb els promotors ja estem parlant i es veu un repunt de certs clients per poder invertir en aquestes zones. Hi ha indicis que de cara als propers anys es poden activar edificis a la Cabeca”, i fa una lectura molt positiva d’aquest moviment empresarial perquè revela que “Andorra continua sent atractiva, que hi ha inversors de fora que volen venir aquí”.
Amb aquestes expectatives d’elevar la recaptació tots els departaments del comú treballen ja en el disseny dels comptes del 2018. “Serà un pressupost amb grans inversions perquè estem al final del mandat i hi ha tot de temes que s’han d’acabar de tancar, projectes que no hem fet i hem de tirar endavant” en compliment del programa electoral, assegura. La previsió “és d’uns 6 milions d’inversions, tot i que l’interventor ens diu que l’hem de baixar un mica, que és molt però anirem sobre aquestes xifres”, recalca el cònsol encampadà. I enumera les obres importants que s’emportaran aquestes inversions. La guarderia, l’arranjament de carrers i un dipòsit d’aigua al Pas i les fases pendents del passeig de Mojàcar i la reforma de les avingudes d’Encamp. Torres subratlla que l’objectiu “és millorar la qualitat de vida dels ciutadans” i que la inversió al mandat es distribueix “un 60% a Encamp i el 40% al Pas, crec que està bastant equilibrat”.
COMPENSACIÓ A SAETDE PER LA ZONA ESQUIABLE DE CONCÒRDIA
El terreny de Concòrdia segueix bloquejant l’acord d’intencions entre el comú d’Encamp i Saetde, que insisteix que ja formen part de la concessió i que la corporació espera que ho justifiqui amb la documentació que el cònsol major confia tenir “abans de final d’any”, que és la data límit que s’han marcat. Tot i que li sorgeixen dubtes pel fet que es retardi tant, “si no ha arribat tampoc deu estar tan clar, però mentre hi ha fe hi ha esperança, i el vot de confiança el farem”. El comú espera rebre el document per analitzar-lo i definir la situació respecte dels terrenys, bé per treure un concurs d’explotació o bé per donar la raó a Saetde. Jordi Torres assenyala que si els juristes avalen els arguments que aporti la societat les inversions previstes per l’empresa es podrien tirar endavant, “i en interpretar que la zona de Concòrdia sempre ha format part de la concessió i no se’ls ha permès explotar-la els hem causat un greuge i també demanaran una compensació”, explica el cònsol fent-se ressò del plantejament de Saetde. Aleshores la corporació hauria d’analitzar aquesta petició “i una compensació podria ser allargar la concessió general, però és un tema que han de plasmar al document i ho hem de valorar, i si realment tingués raó potser hem de negociar un bon acord i estalviar-nos un judici”. En cas que el comú no avali els arguments de Saetde, la previsió és fer un concurs públic per explotar el terreny que es delimiti, “i Saetde és qui millor posicionat està per poder-los gestionar, però és una segona fase”, precisa Torres.