Administracions
Els comuns no portaran la reforma de competències i transferències al TC
Baró creu que és legítim que algun grup parlamentari ho faci, però ha recordat que els documents que qüestionen les noves lleis van arribar després que la taula tripartita arribés a un acord polític
“No hi haurà tres comuns, ni dos, ni un, que portin les lleis comunals al TC”. D'aquesta manera, el cònsol major de la Massana, David Baró, ha tancat la porta a la possibilitat que tres comuns, tal com marca la llei, puguin portar les recent aprovades lleis de competències i transferències al Tribunal Constitucional. En referència a la possibilitat que alguns grups parlamentaris del Consell General portin les lleis al TC, Baró ha indicat que “és legítim”, però ha recordat que els documents que qüestionen la constitucionalitat de les dues lleis van arribar després que la taula tripartida arribés a un acord polític.
D'altra banda, en la reunió de cònsols que s'ha celebrat avui s'ha acordat tirar endavant un grup de treball, format pels interventors de cada comú i una ajuda externa jurídica, per modificar l'actual Llei de finances comunals i impulsar una proposició de llei. En vista de l'entrada en vigor del nou codi de l'administració i de la llei de bases d'ordenament tributari i l'aprovació de les noves lleis de transferències i competències, aquests text s'ha de modificar i actualitzar. Aquesta decisió es va prendre en la taula tripartida on es van debatre les lleis comunals i es va atorgar la responsabilitat als set comuns de presentar una proposició de llei al Consell General. “És una llei que ens afecta directament als comuns i és bo que siguem els comuns els que presentem el primer document”, ha ressaltat la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, que ha desitjat que sempre s'hauria de funcionar així.
Aquesta modificació ha de servir per regular i permetre les bonificacions i exempcions que els comuns duen a terme per dinamitzar i impulsar el comerç o els joves emprenedors. “Són ajudes que la llei actual no ho encabeix al 100%, el text ha quedat obsolet i s'ha d'adequar als moments actuals”, ha afirmat el cònsol major de la Massana, David Baró. La modificació també ha de permetre adaptar-se a la nova responsabilitat del codi de l'administració, incorporar la figura de la intervenció comunal recollida en la regla d'or i actualitzar i modernitzar el model de comptabilitat de l'administració.
L'actualització de la llei impulsada pels set comuns també ha d'aclarir aspectes contradictoris pel que fa a l'endeutament. Segons ha explicat Baró, la regla d'or especifica que a l'hora de calcular l'endeutament s'ha de tenir en compte només els diners gastats, és a dir els disposats. En canvi, la l'actual Llei de finances comunals deixa la porta oberta a comptar-ho a través d'aquest mètode o tenint en compte els diners formalitzats, és a dir, tots aquells que l'administració té en forma de préstec però que encara, potser, no els ha gastat tots. “És necessari impulsar la modificació perquè no hi hagi una disparitat i les lleis siguin homogènies i coherents entre elles”, ha dit Baró.
El grup de treball es reunirà per primer cop aquest dimecres i té sobre la taula l'objectiu d'entrar la proposició a tràmit parlamentari a finals del 2018.