Els veïns lamenten la “imposició autoritària” de l'ETR a l'Aldosa
La plataforma creu que l’executiu no ha fet de mitjancer amb Nord Andorrà i tenen “poques esperances que es reverteixi” el projecte
La reunió entre la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, amb els veïns contraris a la construcció de l’ETR a l’Aldosa no va permetre acostar posicions i aquests, malgrat que van agrair el tracte que els dispensa la ministra, van sortir “decebuts” i amb la idea que “és una imposició de Govern”, va dir Antoni Oliva, un dels assistents a la trobada i que va exercir de primer portaveu de l’associació. Segons va explicar el fet que l’executiu la declarés com a interès nacional, demostra que “se’ns ha aplicat el nostre particular article 155 a Andorra i el Govern ens l’ha imposat de manera autoritària”. La ministra Calvó va posar l’èmfasi en el fet que els estudis encarregats descarten qualsevol possible efecte perjudicial per a la salut però els veïns segueixen sense acceptar-lo. “La ciència no ho pot afirmar amb seguretat perquè demà poden canviar les coses i depèn de qui ho mira diu unes coses o unes altres. Per això nosaltres volíem fer prevaldre el principi de precaució, que és l’autèntic interès general que ha de tenir el país”, afirmava Oliva. Segons ell, el fet que l’estació perjudiqui una part de la població el converteix en un projecte que “no pot ser d’interès nacional, cosa que la nostra defensa per la salut de tothom, sí que ho és”.
La seva alternativa, construir l’estació al bosc de Paulelles, els sembla encara l’opció més viable, tant a nivell de salut com econòmic, ja que allunyaria la infraestructura del nucli de població i no suposa, segons ells, una despesa extra, però Nord Andorrà sí que veu una gran diferència en els costos, així que va bloquejar l’opció des del primer moment. En aquesta situació, a Govern li tocava jugar el paper de mediador i com explicava Oliva, “no ho han fet. Haurien pogut negociar amb ells però tot és qüestió de política, i com que en els pressupostos ja estava decidida la infraestructura, no s’han mogut”, es queixava, i també destacava que “mai van voler posar el seu projecte en qüestió i mai es van creure la nostra proposta”. Finalment, l’exportaveu de la plataforma va voler reivindicar a títol personal, la manca d’un partit polític verd “que lluiti per la protecció del medi ambient i de les persones que hi viuen, com a la resta d’Europa”. Per Oliva “la majoria d’organitzacions i associacions que treballen en aquest sentit, depenen molt de Govern i de les seves subvencions, així que tothom deu favors al poder polític. Crec que amb un bon partit verd, les coses ens haurien anat millor”, va sentenciar.
Opcions de futur
Els veïns es van reunir ahir al vespre per veure quines accions haurien d’emprendre a partir d’ara, ja que “tenim poques esperances que la situació es reverteixi. De fet, és més aviat una il·lusió perquè ells tenen la força de l’Estat, però nosaltres seguirem reivindicant els nostres drets”, deia l’exportaveu. Per la seva banda, Javier Iriarte, l’actual portaveu però que no va poder estar present a la reunió amb la ministra, va explicar que les línies a discutir estan entre mantenir les protestes o estudiar la possibilitat d’anar més enllà. “Aquesta tarda [per ahir] vam anar a veure la zona on s’ha de construir l’estació amb una advocada perquè ens assessorés sobre quines opcions podríem prendre.” Iriarte insistia que només volen tenir clar quines alternatives tenen, però en el cas que “valgui la pena, ens plantejarem les accions legals o seguir amb les reivindicacions”.
Finalment, el portaveu de la plataforma va dir que es vol reunir amb els presidents dels grups parlamentaris, “encara que només sigui perquè ens escoltin”, va finalitzar.