Els comuns es plantegen crear una taxa de tinença d'animals
Els cònsols “arrenquen” el compromís de Govern per fer obligatori el cens d’ADN a tots els cans a partir del març
Els comuns van aconseguir “arrencar” el compromís del Govern que modificarà el reglament sobre el cens caní per fer obligatòries les proves d’ADN i així poder “sancionar les persones que no compleixin la normativa i que perjudiquin la comunitat en general”, va dir la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, amb relació al projecte per poder identificar el gos que deixi excrements a la via pública. Segons va comentar en la roda de premsa posterior a la darrera reunió de cònsols de l’any, l’executiu s’ha compromès a modificar el reglament “abans del març de l’any vinent i ja podrem començar a treure els concursos per adjudicar a les empreses la realització d’aquest cens d’ADN”, va comentar Marsol. Per finançar-lo, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, va afegir que s’està analitzant la possibilitat de crear una taxa de tinença de gossos. “Aquesta permetria pagar els costos d’identificació i mantenir les voravies netes. És una de les opcions per tapar les despeses parroquials i és possible que s’arribi a un acord entre tots.”
En aquest sentit, Marsol va indicar que en principi serà cada propietari qui assumeixi el cost de les proves d’ADN, però “això no vol dir que alguns comuns no hagin plantejat la possibilitat de donar una subvenció”. La modificació del reglament és l’únic punt que els faltava per poder començar a tirar endavant el projecte. “Cada comú establirà el procediment que cregui oportú, però ja tenim el plec de bases preparat per adjudicar les empreses que hauran de fer les proves. Ara tenim el compromís del Govern que es modificarà i podrem començar a perfilar com es desenvoluparà”, va dir la cònsol major. Finalment, Marsol i Vila van deixar en mans de l’executiu el règim sancionador del reglament, però van avisar que podrien ser els agents de circulació els que vigilin i comprovin si els gossos estan degudament censats.
El cònsol lauredià va informar del compromís adquirit amb el Govern per integrar-se dins la normativa comptable internacional, un procés que trigarà més d’un any i pel qual els comuns hauran de fer un inventari de tots els béns materials i analitzar-ne la vida útil que tinguin per “poder fer una previsió per a les seves reformes”.
Reunió per la Margineda
Els dos cònsols es van comprometre a “asseure’s i a trobar una solució” sobre el conflicte dels límits de la Margineda, encara que cadascun tenia la seva idea sobre com fer-ho. Per una banda, Vila va comentar que “la justícia ja té prou feina i no cal que li’n donem més. Som persones pacífiques i arribarem a un acord”. Però Marsol no semblava disposada a deixar la via judicial. “Els plets sempre es poden retirar però això no vol dir que vulguem perdre els tràmits i els terminis ja establerts, però volem resoldre la situació o almenys ho intentarem.”
PRÒXIMA REUNIÓ PER L'AGÈNCIA TRIBUTÀRIA
La cònsol de la capital va comentar que el ministre de Finances, Jordi Cinca, la va trucar “per fer-me una nova proposta sobre l’Agència Tributària. Encara no hem quedat però la cosa està en moviment i l’estudiarem quan arribi”. La posició de Marsol no ha canviat i malgrat que vol l’acord, creu que el preu és massa elevat per una feina que ja fan totes les corporacions, encara que, com va afirmar Josep Vila, “la possibilitat que els comuns mantinguin el cobrament dels tributs i l’agència només es faci càrrec dels impagaments podria tenir més suport”. El cònsol lauredià va reconèixer que “és difícil que el Govern pugui fer aquesta feina més eficientment que nosaltres”.