La capital va guanyar 127 comerços l'any passat i ja arriba als 3.331
Es confirma la tendència a l’alça dels darrers anys, ja que en total van obrir 339 nous establiments i en van tancar 221
La capital va guanyar múscul comercial el 2017, amb els 127 negocis de més que van obrir respecte a l’any anterior. Aquesta xifra és la diferència entre els que van aixecar la persiana (339) i els que la van tancar (221), i es mantenen les dades positives dels darrers dos anys, tal com va explicar la consellera de Finances del comú, Maika Nin. “Són dades molt bones per a la parròquia i confirmen la tendència a l’alça que vam començar ja fa uns anys.” En total, a Andorra la Vella hi ha 3.331 comerços, una dada que, segons Nin, “molt probablement ens fa estar igual o una mica millor que als anys previs a la crisi”. El volum de creixement de comerços a la capital va començar a incrementar-se a partir del 2012 però no va ser fins al 2016 quan va explotar, fruit de la recuperació econòmica. “Aquell any el diferencial va ser de 132, quan els anys anteriors amb prou feines era d’una cinquantena. Això ens fa valorar encara més les xifres d’enguany, ja que n’hem guanyat 5 més que fa un any”, va dir Nin.
Entre el 2008 i el 2012, els anys en què la crisi econòmica va causar més estralls, el sector va caure en picat i els tancaments superaven amb escreix les obertures. La consellera de Finances de la capital va recordar com el 2008 i el 2009 es van obrir 192 comerços nous però en van tancar 267. “Perdíem 75 negocis l’any i els locals quedaven buits durant mesos. Ara passa just el contrari, cada vegada se’n veuen menys i s’ocupen abans”.
Una dada important per a la parròquia és que bona part d’aquests nous establiments s’han hagut d’instal·lar fora de la zona més cèntrica de la capital. 15 ho han fet a Prat de la Creu, 14 a l’avinguda Tarragona i 11 a l’avinguda Santa Coloma i a la Baixada del Molí. “Aquí tenim l’espai limitat i la gent no ha tingut més remei que buscar altres zones, la qual cosa ens permet ampliar la nostra superfície comercial”, va indicar. Les noves zones d’actuació que es volen potenciar estan a la part baixa de l’avinguda Tarragona, entre l’estació d’autobusos i la Batllia, o l’espai que ocupa l’antiga estació. Per Nin, quan la Batllia es traslladi a la nova seu de la justícia “quedarà un espai molt gran que si el propietari vol destinar al comerç seria una molt bona idea”, va reconèixer.
Perfil del negoci
La majoria dels nous establiments són dedicats a serveis (25), assessorament i gestió empresarial (21), immobiliàries (15) o restaurants. Són el perfil de negocis amb més reclam i confirmen les protestes dels comerciants sobre la mala situació que pateixen. En aquest sentit, Maika Nin va explicar que encara no coneixia les seves peticions, però que “les estudiarem i les valorarem plegats per trobar una solució, però ja hem fet alguna acció important, com ara el Poblet de Nadal”, va destacar la consellera.