El comú haurà d'indemnitzar l'exarquitecte per comiat irregular

La Batllia ha donat la raó a l’arquitecte despatxat i la corporació li haurà d’abonar 58.257 euros

El comú haurà d'indemnitzar l'exarquitecte per comiat irregularXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El comú de Canillo ha d’indemnitzar l’excap del departament d’Obres i Urbanisme de la corporació, Lorenzo Gabella, després que la Batllia hagi donat la raó a l’arquitecte respecte que se’l va acomiadar de manera improcedent. Gabella va ser despatxat amb la fórmula de l’acomiadament no causal, que preveu el Codi de relacions laborals. Però el demandant sostenia que no era legal perquè des de l’octubre del 2008, i després de guanyar el corresponent concurs, ocupava una plaça d’agent de l’administració de caràcter indefinit i, per tant, el seu lloc de feina es regia per la Llei de la Funció Pública i per l’ordinació comunal canillenca que la desplega. La Batllia li ha donat la raó i obliga la corporació a compensar l’antic empleat amb 58.257euros, dels quals s’ha de descomptar el que ja va rebre de quitança a mitjan any passat per l’acomiadament no causal.

Etiquetes:

La sentència recull que l’ordinació comunal al respecte de la Funció Pública diu sobre els agents de l’administració de caràcter indefinit que els és d’aplicació allò relatiu a la mobilitat, els drets, les obligacions i incompatibilitats, el sistema retributiu o el règim disciplinari i hi afegeix, respecte als drets, que s’especifica el de l’estabilitat laboral i a no ser despatxats per causes no previstes a la llei. Segons fonts consultades, recull jurisprudència del Superior per concloure que es refereix a la Llei de la Funció Pública i no al Codi de relacions laborals i, per tant, que l’acomiadament s’hauria d’haver motivat per causes disciplinàries o per plans de reestructuració. El comiat no causal que regula el Codi de relacions laborals no procedia.

El demandant també al·legava que en la decisió de fer-lo fora hi havia discriminació per raó de nacionalitat –no és andorrà– i demanava el retorn al lloc de feina. La sentència no li dona la raó en aquest punt perquè sosté que no s’ha aportat cap prova ni indici de la suposada discriminació, i indica que en no haver-se trobat aquests elements i tractant-se d’una acomiadament improcedent el que procedeix per rescabalar-lo és una indemnització i no la recuperació del lloc de treball. També denega la demanda d’abonament dels salaris que reclamava l’arquitecte.

El comú pot interposar recurs al Tribunal Superior. Al seu dia el cònsol major de Canillo va justificar la decisió de l’acomiadament perquè la corporació no estava satisfeta amb els serveis de l’arquitecte, però malgrat defensar que havien usat un procediment correcte també va admetre que la interpretació de la llei no era del tot clara. Des de l’entorn de l’arquitecte van mostrar prudència atès que la sentència encara no és ferma. No obstant això, la valoren com una “victòria moral”, malgrat lamentar que no s’hagi acceptat el retorn al lloc de treball.

LES CLAUS

1 El comiat

Se li comunica sense explicacions formals

El comú informa Lorenzo Gabella que prescindeix dels seus serveis sense explicacions formals en tractar-se d’un acomiadament no causal. La decisió agafa de sorpresa l’arquitecte, que feia deu anys que estava lligat a la corporació i tenia plaça fixa. Porta l’afer a la Batllia.

2 L’explicació del comú

Justifica que no està satisfet amb la feina

El cònsol major de Canillo justifica dies després l’acomiadament per les diferències amb la feina de l’arquitecte. Josep Mandicó admet, però, que la interpretació de la llei no és del tot clara. I és que el treballador al·lega que no se’l pot despatxar pel Codi de relacions laborals.

3 Sentència favorable

La batllia dona la raó al treballador

La justícia coincideix amb el demandant que no se’l podia acomiadar sobre la base d’una fórmula del Codi de relacions laborals (el comiat no causal) en ser agent de l’administració de caràcter indefinit i, per tant, assimilable a un funcionari. Haurà de ser indemnitzat.

tracking