Reportatge

Rècord a la rua de Carnaval

La rua interparroquial d’Escaldes i Andorra la Vella va comptar amb 14 comparses i 470 persones. Va ser un èxit de participació i es podien veure des de pirates fins a índies, passant per cantants de Tuna i moters. La festa va acabar al Centre de Congressos de la capital.

Rècord a la rua de CarnavalXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parc de la Mola estava ple de comparses esperant el gran moment que marca la sortida. Enrere quedaven els dies de confecció de les disfresses i dels assajos dels balls que els permetran gua-nyar el concurs anual. A les 18 de la tarda només hi havia dues maneres de combatre el fred. La majoria optaven per ballar i seguir ballant, mentre que la comparsa dels Pirates tenien el seu propi sistema: beure rom. “Som molt fans de la saga de pel·lícules de Pirates del Caribe i hem volgut retre un bon homenatge. Tenim espases, monedes d’or que vam saquejar d’un vaixell espanyol i ens escalfem com ho faria un bon pirata. Amb rom”, explicava una de les integrants. Cert és que les espases eren de cartó, les monedes de xocolata i el rom, aigua de l’aixeta, però només estar al seu costat ja destil·lava la calor de les platges paradisíaques del Carib. Al seu costat hi havien sis moters preparats per acompanyar la seva carrossa, inspirada com no, en les Harleys, però quedava una mica estrany veure com els seus representants assajaven amb Bon Jovi. It’s My Life va ser una de les cançons més repetides durant l’espera. Les Índies de Zumba Apache també assajaven amb aquesta cançó, de fet ho feien amb qualsevol que fos animada. Des de Voglio Verdeti Danzare, versió de Preziso Feat Marvin, és clar, fins al mític Gigi D’Agostino, passat per Played a Live de Safri Duo. “Estem gelades i només amb aquesta música podem combatre el fred”, argumentava una d’elles. Cal destacar que entre les 36 índies, només hi havia un indi. “Està sol pobret però molt ben acompanyat. Som alumnes de zumba als Serradells i sí, la majoria som dones”, deia. Mentre sonava aquesta banda sonora tan animada, la consellera de Joventut d’Escaldes, Laura Lavado, no parava de moure el cos. “Fa molt fred però veure com tanta gent ha volgut participar en aquesta rua és impressionant. La veritat és que m’he quedat amb les ganes de disfressar-me però estic al jurat i hem de guardar les formes”, reia la consellera.

Entre tanta música, quedava una mica estrany escoltar els Clavelitos, però tot té una explicació. Els infants de l’Espai Lliure anaven disfressats de la Tuna. “Hem escollit una temàtica diferent però relacionada amb la música. Ens hem d’adaptar al que ells puguin fer perquè des de les guitarres fins a la roba, ho han fet tot ells amb material reciclat”, comentava la responsable.

Una de les comparses més animades era la de la Murga Guatxifirs, una antiga escola de dansa que va preparar una coreografia basada en el cancan, el ball típic de les coristes de l’oest. “Fa deu anys que venim i sempre intentem donar la nota. Crec que aquest any també ho aconseguirem”, reconeixia una de les participants. Darrere seu hi havia Lo ramat, formada per persones disfressades d’ovella, inclosa una de negra, un pastor, un gos i també un cabró. “No ens enganyem, vam escollir aquesta disfressa per tres motius; era fàcil de fer, no tenim més temps i la veritat és que ens manté molt calentes.”

El fi de festa es va fer al Centre de Congressos de la capital, on cada comparsa va fer la seva última actuació i es van escollir els guanyadors, encara que com sempre, “el més important és passar-ho bé”, comentava Lavado.

Puigdemont a Encamp

La penjada del Carnestoltes d’Encamp no va deixar indiferent ningú. La teatralització de l’acte va tenir com a gran protagonista el procés de Catalunya i l’1 d’octubre, amb una nova representació de les càrregues policials i un fugitiu, Jordi Cuixart, però els talls a l’N-145 com a forma de reivindicació independentista, també van ser criticats durant el pregó, que va rebre la visita de l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i de l’ex-vicepresident, Oriol Junqueres. Esther París, les obres del passeig de Mojácar, els nous parquímetres i la flexibilitat dels agents de circulació, també van rebre en aquesta representació.

Rècord a la rua de Carnaval

tracking