Reportatge
Judici a les retallades
Les polítiques d’austeritat del comú encampadà van ser víctimes de la duresa del ‘Judici de contrabandistes’ que es va celebrar ahir a la plaça dels Arínsols i que també van abordar el ‘cas BPA’, els sindicalistes i fins i tot Catalunya, l’article 155 i Carles Puigdemont.
Un any més, la plaça dels Arínsols d’Encamp es va omplir ahir de gent que no es va voler perdre un dels actes més populars del carnestoltes d’Encamp, El judici dels contrabandistes. Davant l’atenció de centenars de persones, el jutge es va disposar a escoltar el fiscal i l’advocat dels pobres, que van arribar a la plaça després de ser enxampats per la policia. Com sempre, els temes d’actualitat tractats amb el particular to humorístic del jovent de la parròquia encampadana van centrar el contingut de l’espectacle.
Enguany, el judici del cas BPA, les retallades del comú d’Encamp envers el poble i els sindicalistes van ser algunes de les qüestions que van aparèixer durant el judici. També Catalunya, l’article 155 i Carles Puigdemont van ser objecte de sàtira. En un moment del judici, fins i tot, els contrabandistes es van posar a cridar “els contrabandistes seran sempre nostres”, en referència a la frase que ha popularitzat l’independentisme arran del referèndum de l’1 d’octubre de l'any passat. Qui també va rebre va ser Ordino, a qui han acusat de copiar les tradicions d’Encamp (per haver recuperat l’any passat la representació de l’ossa i la dels contrabandistes, com fa la parròquia encampadana) El judici va finalitzar amb un minut de silenci per Rosa Ferrer.
Jordi Casellas, un dels joves d’Encamp i que enguany ha realitzat el paper de jutge durant El Judici dels contrabandistes, es va mostrar molt satisfet amb el resultat i va reconèixer que preparar la representació els porta bastanta feina. Des del novembre que hi estaven treballant intensament, tot i que la feina per preparar el de l’any vinent comença des d’ara mateix, prenent nota de tots els temes d’actualitat que vagin sorgint i que puguin ser d’interès per portar al judici. Entre el públic que el va seguir en directe hi havia el cònsol major, Jordi Torres, que va apuntar que ja saben al que estan exposats i que en un moment o altre tothom rep. “Ha estat bé i el comportament ha sigut l’adequat”, va manifestar Torres, que va afegir que “ens han fet riure i gaudir, que és el que pretenien”. El cònsol va animar la gent de parròquia a acabar de gaudir dels actes de Carnaval.
sant julià
Algunes de les carrosses i comparses que dissabte van desfilar a la rua del Carnaval d’Escaldes-Engordany i Andorra la Vella es van desplaçar ahir fins a Sant Julià de Lòria per participar en la gran rua laurediana. En total s’hi van aplegar unes 450 persones, repartides en quatre carrosses i set comparses, incloses les amfitriones dels porrers, ninotaires, dimonis, bruixots i la bruixa Tecla, que no van parar de ballar durant tot el recorregut. La rua va finalitzar amb una botifarrada popular i l’actuació de la batucada Toca-te’ls.
FINS A 8.000 CALÇOTS A ESCALDES
La Unió Pro-Turisme d’Escaldes-Engordany va celebrar ahir, coincidint amb el Carnaval, la tradicional calçotada popular, que enguany va arribar a la setena edició. Fins a 8.000 calçots, 600 botifarres i 30 quilos de salsa romesco són les quantitats d’aliments que van necessitar per repartir unes 600 racions ahir al migdia al carrer Dels Veedors de la parròquia escaldenca. Dues novetats destacades van acompanyar la calçotada d’aquest any 2018: la salsa dels calçots a l’estil de la de Valls i el logotip del 40è aniversari del naixement de la parròquia d’Escaldes-Engordany que es commemora aquest any al pitet commemoratiu.