SOCIETAT
Desacord de la majoria de cònsols amb els càlculs de població de Govern
Conxita Marsol afirma que reclamaran a Estadística que els detalli com fa l’estimació
La presidenta del consell del cens i cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, afirma que hi ha una “majoria de cònsols” que no estan d’acord “amb el càlcul estimatiu de població” que dona el departament d’Estadística, i que difereix ostensiblement de la població registrada als censos dels comuns. Marsol afirma que la voluntat dels comuns “és igualar les dades”, malgrat que admet que “és veritat que algunes parròquies han depurat el cens més que d’altres”. Tot i així, Conxita Marsol també assegura que en la reunió del cens que convocarà al març reclamarà a Estadística “que ens detalli com ha fet el càlcul” per entendre’l.
Marsol exemplifica el desajustament en el cas de la capital: “Nosaltres l’any passat vam treure del cens 1.234 persones i encara ens diuen que n’hi ha 555 més que sense venir a donar-se de baixa al comú hauríem d’esborrar del registre.” I manté que aquesta xifra “costa de creure”.
El cònsol menor de Canillo, David Palmitjavila, on hi ha la discrepància més elevada entre el cens de l’executiu i el del registre del comú, reclama “asseure’ns i veure si els criteris són els correctes, tant per part d’uns com per part dels altres”. Palmitjavila defensa, no obstant això, la feina feta pel comú: “El cens és una potestat dels comuns, nosaltres quan tenim constància que una persona ja no resideix a la parròquia o s’ha donat de baixa, la traiem automàticament, des del coneixement i els indicis que no viu aquí”. Segons l’estimació de Govern, a Canillo hi ha 3.928 persones, però als registres comunals n’hi consten 4.678. De fet, seguint les directrius de la nova llei de transferències, tenir el cens més d’un 5% per sobre de la població estimada pot repercutir negativament quan es faci el repartiment de diners per part de Govern. Això afectaria Canillo, Encamp, la Massana i Sant Julià.
El cònsol major de la Massana, David Baró, exposa que “sempre que es realitza una baixa es fa amb criteris reals, amb dades fiables i fefaents”, perquè “només pot efectuar-se amb dades plenament contrastades, ja que suposa l’extinció de drets”.
A Escaldes-Engordany, Trini Marín considera que “els comuns són suficientment autònoms per portar el cens”. Però diu que en el cas de la seva parròquia “ho tenim al dia, ho tenim bé, el 2013-2014 vam donar de baixa gairebé 800 persones”.