Tres empreses opten a la reforma de Meritxell
La corporació va dividir els treballs en quatre lots, i una empresa només pot guanyar-ne un, de manera que el comú haurà de decidir com adjudica el quart
La corporació va obrir ahir al migdia els sobres amb les ofertes que tres empreses han presentat per optar a un dels lots en què estan dividits els treballs d’embelliment i reforma de l’avinguda Meritxell. El problema és que n’hi ha quatre, i el plec de bases del concurs especificava que una empresa només podia ser adjudicatària d’un dels trams, de manera que la corporació haurà d’estudiar què fer amb aquest quart lot. Quedaria sense adjudicar en el cas que les tres empreses o grups d’empreses guanyin un dels altres. Segons fons comunals, la situació és problemàtica i gens esperada perquè “és una decisió molt tècnica” i el departament d’Urbanisme l’haurà d’estudiar amb profunditat.
La cònsol major va explicar durant la presentació del plec de bases el passat gener que amb aquest sistema d’adjudicació es pretenia donar més oportunitats a empreses del país per treballar, alhora que permetia accelerar els treballs, que finalment es van fixar en quatre mesos, entre el 3 d’abril i el 3 d’agost. Des d’ara el comú estudiarà les tres ofertes presentades i ha dit que els gua-nyadors s’anunciaran en una pròxima sessió del consell de comú.
Des de la visió dels constructors, aquesta situació “era previsible i ja sabíem que no seria un concurs gaire concorregut, ja que presentava massa dificultats: un calendari molt ajustat, una gran exigència en coordinació i un cost elevat que les empreses hauran d’assumir”, va dir el gerent d’Acoda, Víctor Filloy, que va explicar que en el plec de bases s’estableix que les companyies cobraran només el 67% aquest any, “així que han d’estar preparades per assumir un 30% del cost total”.
El gerent dels constructors creu que el projecte està calculat per sota del valor real i que “les ofertes s’han fet totes per sobre dels preus que el comú havia previst, així que segurament el projecte no estava tan ben definit com es pensaven i per tot plegat, nosaltres ja pensàvem que podia acabar així”.
En aquest sentit, Filloy ja va avisar la cònsol major, Conxita Marsol, de les dificultats del projecte en una trobada que es va celebrar a principis de setmana, tal com va confirmar ella mateixa en la sessió del consell de comú que es va fer dimecres passat. Segons el gerent de l’Acoda, la cònsol va atendre bona part de les seves demandes, com ara establir torns triples de dilluns a diumenge durant quatre mesos per poder treballar de vuit del matí a deu de la nit, evitar els dies festius de Setmana Santa, l’1 de maig o el 24 de juny, i tenir sempre una figura referent, sigui del comú o de l’empresa encarregada del projecte, a qui poder consultar qualsevol decisió que requereixi una presa de decisió immediata. Tot i així, els constructors li van recordar que el volum de feina i coordinació “era molt gran”.
LA CAPITAL INSTAL·LA NOUS COMPTADORS D'AIGUA ELECTRÒNICS
El comú d’Andorra la Vella ha començat aquesta setmana a renovar el parc de comptadors d’aigua potable per substituir els sistemes mecànics que hi havia fins ara per a aparells ultrasònics, que segons han destacat des de la corporació, oferirà una lectura més precisa i a distància. La implantació del nou sistema es farà per fases. La que comença ara durarà uns tres mesos i se centrarà en Prada Ramón, la part alta de l’avinguda Meritxell, entre la Rotonda i el carrer de la Unió, i l’avinguda Tarragona, entre les rotondes del Km O i de la Margineda. El conseller de Medi Ambient, David Astrié, ha explicat al Diari que s’ha començat per aquesta zona, que representa uns 200 edificis i el 13% del parc de comptadors de la parròquia, perquè són els més antics d’Andorra la Vella.
En aquest sentit, Astrié ha detallat que el 58% dels comptadors que hi ha instal·lats a la parròquia tenen més de 15 anys de vida. “Són molt vells i perden fiabilitat de lectura”, va precisar. Per aquest motiu, l’objectiu del comú és substituir la totalitat del parc per fases anuals, amb la previsió de poder tenir-ho fet en un termini d’uns cinc o sis anys. El conseller de Medi Ambient ha manifestat que la renovació serà “ràpida i la molèstia als usuaris serà mínima”, si bé les tasques obligaran a fer talls intermitents del subministrament d’aigua d’aproximadament una hora de durada, dels quals s’informarà als afectats amb 24 hores d’antel·lació. Quant al pressupost, Medi Ambient ha destinat enguany uns 70.000 euros per a la primera fase i encara no té una previsió de la quantitat que destinarà en les següents fases.