Govern i comú han de pagar pel roc del 1997

La CASS els va reclamar 163.693 euros en concepte de prestacions sanitàries reemborsades i de pensió d’invalidesa

Govern i comú han de pagar pel roc del 1997IMMA TORRA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern i el comú d’Andorra la Vella hauran de pagar 163.693 euros a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) després que la sala administrativa del Tribunal Superior hagi desestimat el recurs contra una sentència de la Batllia que els obligava a fer front a la demanda monetària de la parapública. Els diners són els cor­responents a les prestacions sanitàries reemborsades i a la pensió d’invalidesa capitalitzada d’un home que va quedar greument ferit a conseqüència d’un despreniment de roques a Santa Coloma l’any 1997.

Etiquetes:

La matinada del 21 de gener una pedra de tres metres de diàmetre i dotze de perímetre es va precipitar pel pendent del canal de l’Alsina i va impactar contra la part del darrere d’un edifici d’habitatges del carrer de la Roureda Tapada, prop del col·legi Janer. Precipitada des de la canal a gran velocitat, la pedra va fer un últim bot dos metres abans d’entrar projectada just pel vitrall del celobert, va volar i es va introduir al quart segona, després de rebentar la paret. A causa del pes, el sòl va cedir de manera immediata, igual que els de tots els pisos inferiors, que el roc va travessar i esfondrar fins a quedar allotjat al soterrani. La pedra va seccionar tots els habitatges corresponents a la porta segona en el seu descens des de la quarta planta, que és la que, a causa del desnivell, quedava arran de camí per la part posterior de la construcció.

Joaquim F. Dos Santos Raposo, de nacionalitat portuguesa i resident a Andorra des de feia anys, va quedar greument ferit (se li va haver d’amputar una de les cames) i va passar vàries setmanes a la unitat de cures intensives. Raposo, que tenia 34 anys quan van passar els fets, ocupava el quart segona, l’apartament de l’edifici El Bon Repòs que va rebre el primer cop de la roca. En aquell moment es trobava al llit i en aixecar-se va caure al buit obert per la pedra.

Decisió judicial

La CASS va interposar el 2007 una demanda jurisdiccional contra el Govern i el comú de la capital reclamant-los 95.641 euros en concepte de prestacions sanitàries reemborsades i 68.051 euros per la pensió d’invalidesa capitalitzada de la víctima. El 15 de maig de l’any passat, la Batllia va estimar la demanda de la parapública, resolució que va ser apel·lada al Superior tant pel comú com per l’executiu. Cal recordar que l’any 2009, tots dos havien estat declarats pel mateix tribunal com a responsables solidaris de les conseqüències de la caiguda del roc. És per això que la CASS va reclamar, en existir un tercer responsable de l’accident, el pagament de la totalitat de les despeses a comú i Govern tal com marcava l’article 16 del reglament tècnic vigent l’any 1997. Tots dos, però, van al·legar que no havien de front a les despeses perquè l’home no estava assegurat el dia de l’accident, fet que impediria aplicar l’article 16.

El Superior, en el seu escrit, considera que l’home, que segons l’arxiu de la CASS estava assegurat però no com a assalariat, tenia el dret a les prestacions i per conseqüència es pot aplicar l’article 16. El comú, de no prosperar la demanda, va demanar pagar només les despeses mèdiques, petició que ha estat denegada.

tracking