El TC tomba les transferències i avala la llei de competències
La sentència fixa que els criteris del repartiment per inversió sostenible, que afecta el 8% del total, no tenen proporcionalitat
El Tribunal Constitucional (TC) ha acceptat parcialment el recurs que l’oposició va presentar contra la reforma de la Llei de transferències comunals i, en canvi, ha rebutjat la demanda sobre competències. El TC considera que un dels criteris de repartiment dels diners, anomenat Inversions destinades a la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica, és inconstitucional. Aquests punts, que signifiquen un 8% del total dels 55 milions anuals a repartir, afecten, per exemple, que la llei premiava els comuns que invertissin en sostenibilitat i que destinessin més partides a temes com fer les obres de separativa de les aigües o per a l’avançament en la creació del cadastre. La sentència indica que aquests criteris no segueixen el principi de proporcionalitat, que “desapareix en benefici de l’establiment d’una condicionalitat de la recepció dels recursos de redistribució sostenible”. I pel TC, “vulnera de manera directa el principi d’autogovern dels comuns”.
En canvi, els juristes consideren que altres criteris que estaven en un altre subgrup del paquet, com ara el nombre d’establiments comercials, la suma de la llargada de les carreteres secundàries de cada parròquia o la disposició d’una societat pública participada pel comú, sí que estan dins del criteri de proporcionalitat. La sentència avala íntegrament la llei de competències, especialment el punt fonamental pel qual l’oposició va portar el text als tribunals: l’obligació dels comuns de cedir al Govern terrenys per fer equipaments d’interès nacional.
Martí treu ferro a la sentència
La sentència del TC va ser valorada de manera positiva per l’executiu, mentre que l’oposició la va qualificar com un fracàs de Toni Martí. El cap de Govern va dir que està “satisfet” perquè la llei “més política”, que era la de competències, no va ser tombada. “És allà on l’oposició va escriure més reticències i jo vaig entendre que era la més política de totes o la que podia tenir indicis d’anticonstitucionalitat perquè anava molt lluny”, va dir Martí. Quant a les transferències, el cap de Govern va explicar que contactarà amb els comuns i els consellers d’Unió Laurediana i els independents de la Massana, que són els que hi van donar suport, per presentar un nou projecte de llei que s’entrarà abans d’acabar la legislatura. No descarta fer-ho amb els consellers del PS, d’SDP i els liberals, tot i que Martí ho va supeditar a “un canvi d’actitud”. A més, va assegurar que l’executiu té temps per aprovar un nou text, ja que la part anul·lada s’havia de començar a aplicar a partir del 2019.
El recurs al TC va ser presentat pels tres consellers del PS (Pere López, Rosa Gili i Gerard Alís), el conseller general d’SDP (Víctor Naudi) i dos consellers del grup liberal (Jordi Gallardo i Ferran Costa). López va qualificar la sentència com una “patacada política al Govern i a DA”, i el president del grup liberal, Jordi Gallardo, va dir que la llei es va tractar “de pressa” perquè “hi havia un rellotge que anava en contra que eren els pressupostos”. “[La sentència] No ens satisfà però és un reconeixement a la tasca que fem des de l’oposició”, va dir el conseller general d’SDP, Víctor Naudi.