finances

El canvi en la Llei de transferències donarà més diners per gent i territori

L’eliminació dels criteris de sostenibilitat per part del Constitucional farà que es mantingui la resta assumint més percentatge

El canvi en la Llei de transferències donarà més diners per gent i territoriFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Govern treballa per eliminar directament els criteris de repartiment de les transferències (55 milions) que ha tombat el Tribunal Constitucional i mantenir la resta. Aquesta fórmula comportaria, segons fonts properes a l’executiu, que els criteris de població i territori tinguessin més pes i també tingui més importància la distribució sobre la base de les peculiaritats d’alguns comuns. El text abans de l’acció del TC establia que el 80% dels diners es repartien pels criteris tradicionals (població i demografia) amb alguna alteració sobre la base del percentatge de nens i padrins respecte al total de ciutadans o per la capacitat hotelera. L’altre 20% se subdividia en dues parts. La primera (12%) era relativa a les peculiaritats comunals. Aquí es premiaven una sèrie de parròquies concretes. La Massana (per Pal Arinsal en tenir l’estació més pressupost que el comú); Encamp (pel Pas); Sant Julià (per la quantitat de carreteres secundàries) i Ordino i Sant Julià (per tenir menys activitat econòmica). La segona, tombada pel Constitucional, representava el 8% restant dels diners a repartir i feia referència a criteris de sostenibilitat i inversió racional com la part que s’hagués fet de separativa d’aigües o de cadastre.

La idea de l’executiu, segons aquestes fonts, és treure els criteris invalidats i redistribuir aquest 8%. Encara no està tancat però la voluntat inicial seria repartir-ho per la meitat. Això significaria que la part de població i territori passaria a pesar un 84% en comptes d’un 80%, i les peculiaritats parroquials un 16% en comptes d’un 12%. Aquest és el punt de partida, ja que no és un posicionament tancat amb el benentès que l’executiu s’ha fixat com a objectiu consensuar els canvis amb l’oposició o, com a mínim, amb part de la resta de partits. Cal recordar que en tractar-se d’una llei qualificada el grup parlamentari demòcrata necessitaria com a mínim el suport de tres consellers generals per poder aprovar la modificació. En tractar-se d’un canvi tan petit el plantejament passa per entrar el text a tràmit abans de l’estiu. També hi ha la intenció de tractar amb els comuns les modificacions previstes per constatar que no hi ha cap oposició al nou repartiment.

El nou model en realitat canviarà poc la distribució ja que tan sols varia en un 8% i, a més, d’una banda s’afavoreix les més poblades i amb més territori (Andorra la Vella, Escaldes i Canillo) i al mateix temps també la resta perquè són les que estan premiades per les peculiaritats. En el pressupost del 2019 ja hauria de ser efectiu el canvi.

NAUDI FELICITA JOSEP MIQUEL VILA

El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va “felicitar” el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, “per tenir la valentia suficient per avantposar l’interès de la parròquia i del país abans que els polítics”. Per Naudi, la Llei de transferències “s’hauria de replantejar sencera i la sentència del TC és una plantofada a Toni Martí i al seu Govern, que ha estat incapaç de generar cap consens”. El conseller general hi va afegir que la llei “trenca l’equilibri entre par­ròquies” i recorda com la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, també “va celebrar” la sentència judicial.

tracking