El comú redueix l'endeutament un 20% el 2017 i el deixa en 10 milions
El tancament de l’any revela un dèficit de 128.000 euros
La corporació va reduir l’endeutament de la parròquia en un 20% l’any passat, segons va explicar el cònsol major, David Baró, en la sessió del comú que es va fer ahir i que va servir per presentar la liquidació dels comptes del 2017. En xifres exactes, el deute es va reduir en 2.659.888 milions d’euros i queda en 10.398.167,04. El límit d’endeutament se situa al 78%, molt lluny del 200% al qual permet arribar la llei.
Tanmateix, es va continuar amb la recompra de preferents d’EMAP, que ja suma 5,8 milions sobre els 19 inicials. “La recompra de preferents és una partida fixa anual que queda automàticament apuntada en el pressupost de l’any següent. Fa uns quants anys que som capaços de baixar la xifra, però seguirem treballant per contenir la despesa i ampliar els ingressos”, va dir Baró. El conseller de la minoria de DA, Albert Esteve, es va preguntar què fer amb aquestes preferents un cop s’hagin comprat totes, o la major part. “Amb una legislatura més o el principi d’una segona, creiem que podrem recomprar totes les accions i aleshores serà quan caldrà decidir si les mantenim com accions preferents pel comú o bé es retornen a la societat, perquè si no aquesta sempre tindrà un deute amb la corporació”.
El 2017 el comú va tancar les xifres econòmiques amb un dèficit de 128.000 euros, però una part de les inversions no estaven pressupostades i es van finançar directament amb diners de la tresoreria. Això fa que el resultat real sigui d’un superàvit de 3,4 milions d’euros. “Tècnicament el pressupost hauria d’acabar amb dèficit, però el fet d’haver finançat, especialment el Coll de la Botella, amb diners directament sorgits de la caixa, i el fet que els ingressos pràcticament cobreixen aquesta xifra, explica el superàvit”, argumentava Baró.
El coll de la botella
El nou edifici del camp de neu, inaugurat aquesta temporada, és el responsable d’aquesta dificultat comptable. La infraestructura va costar 2,4 milions, una xifra pràcticament idèntica als ingressos de més que ha tingut el comú i que no havia previst. En principi, el comú esperava ingressar poc més de 10 milions en impostos directes, indirectes i altres, però finalment la xifra ha estat de 12, gràcies especialment a l’impost de transmissions patrimonials “que ha donat la casualitat que hem ingressat més d’un milió”, va informar el cònsol. Això fa que no només es destini aquesta quantitat al Coll de la Botella, sinó que tampoc ha fet falta tocar els diners de la caixa, que es mantenen en els sis milions que hi havia l’any passat. “A banda del pressupost, vam decidir fer nosaltres aquesta inversió i amb els diners que no comptàvem, gairebé l’hem pogut pagar sencera”, comentava Baró, mentre que Esteve li donava la raó quan afirmava que “tècnicament hi ha un petit dèficit però no és real un cop s’ajusta, ja que l’increment de la recaptació ens permet que no suposi una disminució de la tresoria. És una gran notícia.”
Pla estratègic de Pal-Arinsal
El consell del comú també va aprovar avalar a Emap per la contractació d’un préstec sindicat de 5.854.335 milions d’euros per fer front a la segona fase del pla estratègic per les pistes de Pal-Arinsal. En aquest sentit, la inversió més gran serà la construcció d’una bassa d’aigua a Arinsal per poder assegurar el cultiu de neu. “La primera fase va ser l’edifici del coll de la Botella i ara volem garantir la neu artificial amb aquesta bassa”, va dir Baró. Entre altres infraestructures que s’ampliaran en aquesta fase, hi ha la millora d’algunes pistes, la construcció de nous establiments de restauració, la compra de més canons o l’escola d’esquí.
Finalment, es va aprovar el plec de bases per fer el concurs per eixamplar, en una primera fase, la carretera d’Anyós. El comú preveu que aquests treballs pugui començar en dos mesos, i estima les obres en 250.000 euros.