Director extern per resoldre el conflicte obert al servei de circulació
L’escollit és Robert Barbosa, responsable de seguretat d’una gran superfície del país, que tindrà un càrrec de confiança lligat a la majoria
La majoria demòcrata al comú d’Escaldes-Engordany ha decidit contractar una persona externa a la corporació per resoldre el conflicte obert al servei de circulació entre un grup d’agents contra la seva cap i un oficial del mateix servei. Segons van explicar al Diari fonts properes al cas, l’escollit per mediar és Robert Barbosa, responsable de la seguretat d’una gran superfície del Principat, que passarà a dirigir el departament després de Setmana Santa. D’aquesta manera, Barbosa serà nomenat director del servei amb funcions executives i estarà per sobre dels màxims caps actuals. El seu càrrec, però, estarà sempre subjecte a la majoria comunal de Demòcrates, atès que es tracta d’un càrrec de confiança i no d’un treballador seleccionat a través d’un edicte.
La decisió és coneguda i compta, des del principi, amb l’aprovació dels dos consellers de la minoria comunal. El conseller liberal Marc Magallón va explicar que majoria i minoria van reunir-se el novembre de l’any passat per tractar el tema, ja que llavors ja eren conscients “del problema al servei de circulació”. Segons va assegurar Magallón, l’equip dirigit per la cònsol major, Trini Marín, va posar sobre la taula l’opció de “contractar una persona desvinculada del cos per valorar de forma objectiva la situació”. Una mesura que Marc Magallón va qualificar d’adequada, tot i que va reconèixer que la posada en marxa “ha arribat tard i finalment la cosa ha acabat de mala manera”. La consellera del PS+I, Cèlia Vendrell, també va valorar positivament la resolució de la corporació per “mirar de reorientar la situació”. “[Barbosa] començarà a treballar a l’abril i li donem un vot de confiança”, va apuntar Vendrell.
Anàlisi del clima laboral
En aquest sentit, segons va poder saber el Diari, els primers treballs que durà a terme Robert Barbosa se centraran fonamentalment a analitzar el clima laboral del servei de circulació. Així, el nou director haurà de realitzar un informe sobre la situació al departament i revisar els protocols que se segueixen. Tot, amb l’objectiu bàsic de determinar “les mesures que s’hauran de prendre per reconduir la situació” de la mala maror dins del servei, segons van afirmar fonts consultades. Una situació que va derivar en una querella, admesa a tràmit per la Batllia, per part de tretze dels quaranta-vuit agents de circulació escaldencs contra la cap del servei, Bàrbara Escudero, i l’oficial, Carles Martí, per “amenaces i coaccions”.
Segons van assenyalar fonts properes al cas, Escudero dirigeix els urbans d’Escaldes-Engordany des del 2012, quan va guanyar l’edicte convocat després de la jubilació de l’anterior cap, Enric Bahillo. Llavors el comú ja es va plantejar la possibilitat de contractar un director extern en qualitat de càrrec de confiança.
Sorpresa per la querella
Precisament per aquest motiu, Escudero porta gairebé sis anys al front del servei, les mateixes fonts van apuntar que la querella d’un grup d’agents cap a la direcció va agafar de sorpresa la corporació. “El comú no s’esperava una cosa així”, van precisar, tot i que eren conscients “d’un cert malestar” i també de l’obertura de més expedients dels habituals al llarg dels darrers mesos. Amb tot, l’equip de govern escaldenc va posar en relleu en un comunicat que no s’ha pres cap mesura contra els denunciats i va reiterar “la confiança” cap als màxims responsables del servei de circulació. De fet, des de la corporació van emfatitzar que estan elaborant un informe intern per “analitzar la situació” i que “en cap moment s’ha produït cap acte que pugui posar en dubte” el treball dels dos superiors.
No obstant això, fonts consultades pel Diari van assegurar que fa anys que hi ha “mal ambient” dins del servei, però els agents no van decidir actuar fins l’octubre passat, quan una agent va haver de sortir d’una reunió per un atac d’ansietat, en què “el servei d’emergències mèdiques va haver-la de traslladar a urgències”. En aquest sentit, van destacar que s’han donat casos en què alguns treballadors han hagut d’agafar la baixa i rebre tractament psiquiàtric per “les pressions”.
Les mateixes fonts van afirmar que l’acció judicial presentada a la Batllia “era l’última via”. Quant al contingut de les querelles, van afirmar que són tretze, una per cada agent, i que el seu contingut és personal. Denuncien coaccions i persecució “contínua” dels superiors envers alguns urbans.