Acord per repartir les transferències

Els mandataris acorden la distribució proporcional de les partides econòmiques dels articles de la Llei que va tombar el Tribunal Constitucional

Acord per repartir les transferènciesClara Julià

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els comuns han arribat a un acord unànime amb Govern per al repartiment igualitari de les partides econòmiques de la Llei de Transferències que el Tribunal Constitucional (TC) va tombar. En la reunió de cònsols que es va celebrar ahir a Canillo hi va comparèixer el cap de Govern, Toni Martí, per explicar l’abast de la proposta de modificació dels articles de la Llei de Transferències que quedaran de la següent manera: els 4,4 milions d’euros que van ser invalidats per la sentència del TC es dividiran a parts iguals entre les set corporacions durant els pròxims dos anys, és a dir, uns 630.000 euros per parròquia. A partir del 2020 la xifra augmentarà fins als poc més de 6 milions, i quedarà aproximadament en 858.000 euros per corporació. En aquest sentit, el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, va expressar que “el cap de Govern ha vingut a veure la posició dels comuns, que hem acceptat el repartiment de manera unànime”. D’aquesta manera, l’executiu finalitza les taules de treball i les negociacions amb les corporacions. A partir d’ara haurà d’obrir una ronda de converses amb els grups parlamentaris per tal de veure si la proposta que farà al Consell General és la definitiva, ja que la proposta de llei que modifica els articles tombats pel TC s’ha d’aprovar per majoria qualificada.

Etiquetes:

El Consens

El cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, va expressar que tot i la diversitat d’opinions entre els comuns s’ha pogut arribar a un consens. “Avui s’ha valorat més el fons que els diners”, va dir, i va afegir que “la filosofia de repartir a parts iguals ens ha semblat justa i correcta”. En aquest mateix sentit es va manifestar el cònsol major d’Encamp, que va apuntar que “si entrem a valorar els criteris, alguns comuns en sortirien guanyant i d’altres perdent i hauríem d’estar analitzant aquestes situacions concretes”. Segons Torres, l’executiu ha actuat “de manera encertada” amb un repartiment a parts iguals, “tot i que potser a alguns els hauria agradat entrar a discutir el repartiment en funció del territori o població”, va dir Torres en referència a la diversitat de criteris que tenien els comuns.

Les minories

En la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols, Jordi Torres va criticar el Partit Socialdemòcrata per la valoració que va fer de l’informe del Consell d’Europa. Torres va dir que “a vegades s’intenten dir coses que no són així”, al·ludint a les declaracions de Pere López manifestant que per l’informe veu “necessari” que hi hagi una llei que reguli els comuns. Segons Torres, en l’informe es parla de quin és el tracte que reben els poders locals per part del Govern i “en cap moment van fer menció al tema de les minories”, encara que va reconèixer que el document tracta el fet que tots els grups que es presentessin al comú haurien d’estar representats. “Una altra cosa és discutir la proporcionalitat de les minories o el sistema electoral actual”, que segons Torres és un debat que “no té res a veure” amb el Consell d’Europa ni amb l’informe que van fer. El cònsol major d’Encamp va remarcar que “crec que s’acaba generant una confusió perquè l’informe que van fer els experts va ser força favorable”. Per la seva banda, Josep Mandicó va criticar el PS per presentar el projecte de llei qualificada d’organització dels comuns sense parlar amb els cònsols i va apuntar que “tots hem estat en minories” i en qualsevol cas “això és una discussió entre qui vulgui canviar el reglament i els comuns”.

Finalment, en referència a la recomanació de l’informe del Congrés de Poders Locals i Regionals que insten al reconeixement de la capitalitat d’Andorra la Vella, Mandicó va explicar que no es va tractar el tema durant la trobada i va assegurar que és un tema que “s’haurà de posar sobre la taula”.

REUNIONS BILATERALS PER REGULAR EL CENS

Els comuns van pactar ahir iniciar un seguit de reunions bilaterals amb els òrgans que controlen el cens de població, la CASS i Immigració, per tal de regular la desviació de xifres entre les corporacions i Govern. El cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, va expressar que a la seva parròquia “estem alts envers les seves xifres”. Per aquest motiu s’ha decidit començar aquestes reunions per tal de trobar fórmules per actualitzar el cens. Mandicó va ressaltar que “cal mirar quines dades es poden donar de baixa, quines són reals i quines no”, i va reconèixer que és “pràcticament impossible” que la diferència de xifres sigui zero però considera que “es pot reduir de forma significativa el percentatge”.

tracking