Tribunal de comptes

Advertència a Andorra la Vella per complements de sou irregulars

El comú va tornar a igualar el salari als treballadors reubicats als quals, segons la graella salarial, els corresponia una retribució menor

Complements de sou irregulars al comúFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’informe del Tribunal de Comptes relatiu a l’exercici del 2016 del comú d’Andorra la Vella torna a posar en evidència l’existència de complements de sou irregulars als treballadors de la corporació. L’ens fiscalitzador insisteix en el que ja va advertir en l’informe del 2015 i el 2016 també es van satisfer uns complements salarials a treballadors de l’entitat motivats per les reubicacions de llocs de treball, als quals segons la graella de sous els corresponia una retribució menor, amb la finalitat de mantenir-los el nivell retributiu. Aquest complement absorbible, diu l’ens, no disposa de regulació normativa que sigui aplicable a aquests casos, així que la pràctica “és contrària a l’ordinació comunal de la Funció Pública i al principi de legalitat”.

El Tribunal de Comptes també posa en relleu que el comú va complementar aquell any el 100% del salari d’aquells treballadors que es trobaven de baixa per incapacitat laboral per accident o malaltia laboral, sense que l’assalariat financés part d’aquesta cobertura. Al mateix temps, asse­nyala, l’entitat comunal també va finançar en la seva integritat, sense aportació per part dels treballadors coberts, l’assegurança mèdica complementària.

Aquesta situació ja no hauria d’estar reflectida en l’informe del 2017, ja que la qüestió de l’assegurança mèdica es va resoldre i a partir del gener d’aquell any els treballadors sufraguen el 25%.

A l’escrit també s’indica que un grup de 14 treballadors que van entrar amb anterioritat a l’1 d’abril del 1990 reben el 100% del salari en cas de baixa, independentment de quin sigui el motiu, sense cap finançament per part del treballador. En aquest cas, la situació d’aquests empleats continua igual.

Segons s’indica en l’informe fet públic pel Tribunal de Comptes, el comú va satisfer per aquests dos conceptes la quantitat de 36.596 euros l’exercici del 2016.

D’altra banda, i en aquest cas referent a la totalitat dels comuns, l’ens fiscalitzador denuncia que les corporacions tenien el 2016 pendents d’aplicar 17,6 milions d’euros corresponents als ingressos per cessions econòmiques obligatòries derivades dels aprofitaments urbanístics. Uns diners que només es poden destinar a finançar equipaments, espais públics, habitatges de protecció pública i serveis col·lectius. El tribunal lamenta que aquesta pràctica pot diluir els objectius perseguits per la llei en retardar la implantació de les inversions.

SENSE L'INFORME DE SANT JULIÀ DE LÒRIA

Tot i estar previst en el pla de treball per al 2017 del Tribunal de Comptes, a data de redacció de la darrera memòria no s’han finalitzat les fiscalitzacions cor­responents al comú de Sant Julià de Lòria, ja que les liquidacions de comptes corresponents a l’exercici del 2016 van ser lliurades a l’ens fiscalitzador en data de 17 d’octubre de l’any passat. Aquest fet, indica el Tribunal de Comptes, ha provocat que els informes que es derivin de les liquidacions no s’incloguin en la present memòria i seran lliurats al Consell General juntament amb els treballs corresponents al 2018.

DUBTES DE LA VIABILITAT DEL FUNICAMP

El Tribunal de Comptes afegeix al seu escrit relatiu al comú d’Encamp l’auditoria realitzada als comptes del Funicamp. L’escrit adverteix que la societat que gestiona el giny presentava a 31 de desembre del 2016 un resultat negatiu d’1,9 milions d’euros, així com un fons de maniobra negatiu d’1,6 milions. D’acord amb aquests fets, l’auditoria assenyala que la viabilitat de la societat, per tant el valor dels seus actius i passiu, dependrà de la seva capacitat de generar beneficis d’explotació en el futur, fet que atesa l’estructura de la mateixa no es preveu que sigui possible a curt termini. És per aquest motiu, indiquen, que continuarà sent molt important per a la viabilitat del Funicamp el suport financer continuat que li pugui seguir donant en el futur el seu accionista únic.

tracking