Reportatge
Dia mundial de la dansa sota cobert a causa de la pluja
El dia no va començar amb bon peu. Les activitats que s’havien de celebrar a la plaça Guillemó amb motiu del Dia mundial de la dansa es van haver de traslladar al centre cultural la Llacuna a causa de la tempesta que es va allargar durant la jornada d’ahir, un fet que va posar a prova la famosa frase que s’aplica en les arts escèniques: the show must go on, l’espectacle ha de continuar. Per aquest motiu, els ballarins i ballarines van oferir el millor dels espectacles al hall de la Llacuna, l’espai que es va improvisar. Dansa clàssica, flamenc, dansa moderna, hip-hop i jazz van ser alguns dels estils dels quals els espectadors van poder gaudir. La jornada, organitzada per l’Aula de Teatre i Dansa de la Llacuna, les escoles Líquid Dansa i Souldance i les associacions Alendoy Flamenc i We Swing Seu, va comptar amb nombroses activitats: des de classes de dansa clàssica i aeroflamenc fins a actuacions de jazz, polca, ball rus i ucraïnès i exhibicions de flamenc clàssic i sevillanes, així com tallers d’iniciació al swing i de dansa en família. La primera activitat del matí va ser una demostració de barra, els passos base de la dansa clàssica. Així mateix, quatre nenes van llegir un manifest a favor de la dansa. També es van veure actuacions de swing, ball rus i ball ucraïnès, entre d’altres.
L’activitat, gratuïta i oberta a tots els públics, va reunir mares, pares, professors, alumnes i curiosos d’arreu del Principat. A la tarda, l’associació Alendoy Flamenco va posar el salero necessari per fer picar de mans tot el públic amb una exhibició de flamenc i sevillanes, que van anar precedides de diverses actuacions de dansa contemporània. Per acabar la jornada, el col·lectiu We Swing Seu va oferir un taller d’iniciació al swing i finalment es va procedir a fer un comiat.
El Dia mundial de la dansa celebra des de l’any 1982 el naixement de Jean-Georges Noverre, un ballarí francès del segle XVIII que va ser el precursor del ballet modern. Va ser la Unesco qui va establir el 29 d’abril com a Dia mundial d’aquesta professió. Segons la Unesco, la intenció és celebrar la dansa, descobrir la universalitat d’aquesta forma d’art que traspassa totes les barreres polítiques, ètniques i culturals, i acostar les persones amb un llenguatge comú, el ball. Cada any en aquesta data el comitè internacional de la dansa de l’Institut Internacional del Teatre escull una personalitat de la professió per redactar un manifest que es llegeix en diversos actes d’arreu del món.