Reportatge
Desbordats pel tast
Els restaurants de Sant Julià de Lòria tanquen la desena edició de la Ruta de la Tapa amb èxit rotund. A falta del tancament oficial de xifres, el comú calcula que es pot arribar a la quantitat de 8.000 plats venuts en els quatre dies que ha durat.
La desena edició de la Ruta de la Tapa que es fa a Sant Julià de Lòria va desbordar totes les previsions. Des de dijous, centenars de persones van acudir als setze restaurants de la parròquia per tastar cada especialitat. Els restauradors destacaven ahir, a falta de fer un últim recompte, que la presència de públic va depassar les seves expectatives.
L’Ignasi Martínez, gerent del Bar Cadí, explicava que va ser positiu i que van portar un ritme “elevat”. “Divendres i dissabte van ser els dies més forts, però des del començament ha tingut molt èxit”, destacava l’Ignasi, que recordava que han participat en les deu edicions de la Ruta. També apunta que el fet que enguany se celebrés al maig, amb l’arribada del bon temps, ha afavorit l’afluència de més visitants. “El fet de canviar les dates ha anat molt bé”, reconeix l’Ignasi. Mentrestant, la Lis, que prepara els plats, assegura que no han parat. “Començàvem al matí a preparar els ingredients. És entretingut i és difícil calcular el temps que hi hem destinat”, diu la treballadora, que intentava tenir-ho tot preparat abans de l’arribada dels últims clients.
La consellera de Turisme del comú de Sant Julià de Lòria, Meritxell Teruel, remarcava que enguany es poden assolir al voltant d’unes 8.000 tapes venudes, una xifra que gairebé triplicaria la de l’any passat, quan se’n van vendre unes 2.500. Teruel destacava que una de les claus ha sigut el canvi de data, i explica que en les pròximes reunions amb els restauradors parlaran de quins canvis poden fer de cara a l’any que ve per evitar un col·lapse similar al d’enguany. “Sabent que ens podem trobar amb això, hem de veure com podem millorar entre tots i que els restauradors puguin treballar a gust”, deia Teruel.
El Sebastián Varsi, propietari del restaurant Costa Brava, deia que la Ruta de la Tapa els ha afavorit per donar-se a conèixer, ja que fa només sis mesos que han obert. “Teníem una previsió de 200 tapes per quatre dies i ja en portem 450”, indicava el Sebastián ahir al migdia. “Ara ens coneixen una mica més”, i explicava que han tingut un ple de reserves i que fins i tot han hagut d’establir un límit. “Avui em quedaré el que faci falta per la gent que necessita el segell”, deia el gerent, que feia referència al sistema a través del qual totes les persones que hagin tastat totes les tapes entraran en un sorteig amb diferents regals. La Núria Rosselló, gerent de la peixateria El Cantàbric, calcula que van vendre fins al diumenge al matí unes 600 tapes. “Cada any hi participem i creiem que és una bona iniciativa fer-ho per aquestes dates. Han vingut molts clients. El ritme ha estat frenètic”, resumia.
La cloenda va coincidir amb diferents actes al carrer per aportar més ambient. Ahir, el cos de dansa de l’Esbart Laurèdia va actuar a la plaça de la Germandat i va recuperar la tradicional comparsa de El porrer de Sant Julià. Quinze dansaires van oferir la història d’aquest personatge, que acostumava a sortir per Carnestoltes i que anava armat amb la porra de matar els ossos i vestia un abric llarg i ample de color verdós cordat amb grossíssims botons vermells i verds. Si els restaurants i el comú han valorat positivament l’activitat, els habitants de la parròquia també aplaudien la iniciativa gastronòmica. “Ens ha agradat molt perquè això també afavoreix el poble. Hi ha hagut bon ambient”, recalcaven la Jèssica, el Lici i el Nagui. Per il·lustrar el grau d’èxit de la Ruta, el Lici explicava que “dissabte a la tarda hi havia algun bar que a les quatre anunciava que no podia servir més tapes fins a partir de les set”.