Reportatge
Un 'reality' a la basca
La televisió del País Basc comença dissabte des d’un lloc emblemàtic del país la gravació de la segona edició del programa d’aventura ‘Gailurra Xtreme’, una competició en què els concursants hauran de recórrer 400 quilòmetres en dotze etapes, dues per Andorra.
ETB començarà dissabte vinent des d’Andorra el rodatge de la segona edició de l’“exitós” reality de televisió Gailurra Xtreme, que ja s’ha emès en diferents formats i que en la seva última versió se centra en un grup de persones que participen en una aventura esportiva en què el protagonista és “l’esperit de muntanya i gaudir dels paratges que visitem”, explica Ion Abasolo, el director del programa. En aquest cas, els concursants hauran de recórrer una distància de 400 quilòmetres fins arribar a la meta final i ho faran en 12 etapes, per això se’ls ha sotmès a unes proves d’esforç per garantir que siguin capaços de superar-les. La gravació començarà dissabte en un indret molt conegut del país que encara no es pot revelar per motius de producció, ja que els concursants no el saben i l’aventura i el descobriment de la ruta en cada etapa són la base del programa.
Abasolo es va mostrar encantat que fos Andorra l’origen d’aquesta “apassionant” ruta que seguirà en gran manera el GR-11, que travessa els Pirineus. “Ens fa molta il·lusió poder començar aquí. Quan pensem en els Pirineus i en alta muntanya ràpidament ho associem amb Andorra, per això la vam escollir”. En aquest cas, hi haurà dues etapes que es realitzaran aquí. La primera serà íntegrament andorrana i finalitzarà a una de les estacions més emblemàtiques del país, sigui per la neu, sigui pel ciclisme. La segona sortirà també d’aquí però acabarà a Catalunya. Després es passarà per Osca i se seguirà en gran manera el recorregut del GR-11, fins que finalitzi de nou en un indret de muntanya molt conegut d’Espanya.
L’objectiu del programa és “demostrar que els concursants poden arribar fins al final encara que hagin de posar-hi molt d’esforç. No es tracta de guanyar o perdre, sinó de viure una aventura, que en aquest cas comença a Andorra”.
Els concursants arriben al país aquest matí i a la tarda aniran a conèixer l’espai des d’on arrenca aquesta aventura bascoandorrana. “Fins que arribem a aquí ells ni tan sols saben on van. Estan totalment descol·locats i aquesta és una part imprescindible del programa. Forma part de la màgia i per això hi ha coses que voldríem avançar però no podem”, afirma Abasolo.
El format de Gailurra Xtrem està a cavall entre Pekín Exprés i el programa de Jesús Calleja però en versió basca. Amb el primer comparteix la competició i l’experiència de trobar-se en un espai desconegut i haver de superar etapes unint espais, però sense “les comoditats que tenien”. Amb el segon, l’esperit aventurer i l’amor per la natura i la muntanya del lleonès però introduint el concepte de reality, és a dir, que les vivències personals són importants i es juga amb la postproducció per integrar aquesta part a la competició i que ajudi l’espectador a enganxar-se. Alegries, plors, discussions, “tot el que passi es veurà per televisió però tampoc volem caure en el terreny personal, així que només ens centrem en el que passi i allò que tingui interès per al futur de l’aventura”, diu Abasolo.
Ibon Gaztazpi, esportista basc vinculat al rem, és el presentador i dirigirà els concursants, que hauran de recórrer 400 quilòmetres en 12 etapes molt dures. No hi ha eliminats encara que sí que competiran per ser el campió. L’objectiu principal “no és buscar la victòria d’etapa sinó gaudir de l’experiència i aprendre de l’esperit de la muntanya. Aquí no es deixa ningú enrere i si un concursant té dificultats se l’ajuda immediatament”, diu el director. A la primera edició es van recórrer 300 quilòmetres repartits en vuit etapes, així que enguany “serà més dur per al concursant i més divertit per a l’espectador”, diu Abasolo.
Dissabte arrenca aquesta aventura que s’emetrà a ETB-1 a partir de setembre i que ha tingut la col·laboració econòmica de dos comuns, que veuen una bona ocasió per fer promoció turística del país.
EL COMÚ FARÀ UN APARCAMENT DE 20 PLACES AL POBLE DE PAL
El cònsol major de la Massana, David Baró, va explicar que el comú llogarà el terreny conegut com l’antic Hortalet del Cierco per fer un aparcament al poble de Pal, que entrarà en funcionament abans de l’estiu perquè es vol aprofitar el turisme. El cost serà de 600 euros mensuals i d’aquesta manera es posa remei a una de les necessitats que tenia el poble, que s’havia quedat sense aparcament públic des que l’anterior es va urbanitzar. Per fer front a aquesta despesa, Baró va indicar ahir en la sessió del consell de comú que s’ha demanat un suplement de crèdit de 2.174 euros que se sufragarà amb l’increment d’ingressos que va tenir la corporació amb l’impost de rendiments arrendataris del 2017.
El cònsol també va anunciar un altre suplement de crèdit, en aquest cas de 44.500 euros, per adjudicar els treballs d’ampliació de la carretera secundària d’Anyós, ja que les ofertes rebudes han estat per sobre del que s’havia calculat en un principi. D’aquesta manera, l’operació finalment costarà uns 400.000 euros. A més, es va decidir endarrerir l’inici de les obres fins al mes de setembre per “evitar sorolls i pols que podrien molestar els veïns i turistes que vinguin”, va reconèixer Baró. Està previst que les obres finalitzin abans d’acabar l’any.
Una altra actuació important serà al Prat del Colat, on ja s’està fent un camp de futbol 5x5, una pista de bàsquet 3x3 i un pumptrack per a skaters i bikers. A més, es va aprovar el plec de bases per renovar la zona de jocs infantils que començarà al setembre. En total costarà 250.000 euros i també està inclòs un altre parc infantil a Arinsal.
Finalment, també es va aprovar el plec de bases per fer les obres de separativa d’aigües al camí de Padern a Anyós, dins de l’operació Subsòl.