dades del 2017

Preocupació de la UHA per la pèrdua de llits

En cinc anys s’ha passat de tenir-ne 1.177 a 735 i d’onze hotels a vuit

Preocupació de la UHA per la pèrdua de llits

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Sant Julià de Lòria ha perdut en cinc anys un 37,5% dels llits hotelers i es manté com la parròquia amb menys oferta hotelera. L’any 2013 comptava amb onze hotels, tres més que l’any passat, mentre que el nombre de llits era de 1.177 respecte dels 735 que hi havia el 2017. “La situació de Sant Julià de Lòria ens preocupa, i és per això que hem demanat al comú que posi en marxa un pla estratègic per millorar l’ocupació a la parròquia”, va indicar en declaracions al Diari el president de la Unió Hotelera (UHA), Carles Ramos, que va afegir que “de moment no hi ha cap novetat al respecte”. Quant a la reducció de llits, Ramos considera que Sant Julià de Lòria és qui “més està patint” la reestructuració del sector hoteler.

L’any passat hi havia registrades al ministeri de Turisme un total de 46.590 places disponibles entre els diferents tipus d’allotjaments del país, segons les dades que ahir va fer públiques el departament d’Estadística. D’aquestes, 33.099 pertanyien a la denominada modalitat hotelera, que inclou hotels, aparthotels, hostals, residències i pensions. Es tracta d’una xifra similar de llits a la que hi havia fa cinc anys, quan el nombre total era de 34.062. Pel que fa al 2016, es va créixer en 136 llits a causa de l’augment del seu nombre en hotels (574), fruit del balanç d’obertura i tancament dels diferents tipus d’allotjaments turístics. La resta correspon a les variacions que han aplicat els empresaris a la capacitat dels seus allotjaments. “Les variacions són poc significatives respecte a la totalitat de llits. Hi ha establiments que han desaparegut i altres de nous”, va explicar el president de la UHA, que va destacar l’increment d’hotels de quatre estrelles, que han passat dels 75 a 79 del nombre d’hotels de tres. L’any passat hi havia 171 hotels a Andor­ra (no entren en la dada pensions, hostals, apartaments turístics ni aparthotels): 9 de cinc estrelles, 58 de quatre, 79 de tres, 25 de dos i cap d’una.

Habitatges d’ús turístic

Gairebé el doble de llits, de pisos turístics i d’empreses que els gestionen en cinc anys. Aquest és el balanç dels coneguts des del 2016 com a habitatges d’ús turístic que han viscut un increment espectacular des que estan obligats a registrar-se al ministeri. L’any passat es va tancar amb 11.966 llits, un 76,6% més que al 2013 quan eren 6.773; amb 2.372 habitatges, un 72% més que al 2013 quan eren 1.379; i amb 73 empreses, un 108% més que al 2013 quan hi havia 35. “Després de l’increment dels darrers anys, les xifres de llits es mantenen”, va explicar Ramos, que va assenyalar que el fet que surtin al registre del Govern “vol dir que estan controlats”. Va afegir que no els preocupa l’augment dels establiments d’ús turístics si segueixen controlats. “La competència és bona sempre que hi hagi les mateixes regles per a tothom”, va indicar el president de la UHA. Des de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics, la presidenta de l’entitat, Valérie Lackner, va preferir no fer cap valoració de les dades d’Estadística.

Per últim, continua el creixement dels allotjaments rurals i en cinc anys s’ha passat de no tenir-ne cap al Principat a comptar-ne amb vuit. A Andorra hi ha set xalets turístics, dos albergs de joventut, 28 refugis de muntanya, una casa de colònies, vuit càmpings i una zona d’acampada.

Preocupació de la UHA per la pèrdua de llits

tracking