condicions laboraLS

La capital ha de pagar el GAdA als treballadors

La Batllia estableix que l’anterior corporació no va executar correctament la sentència, que obligava a pagar als funcionaris un extra per l’avaluació laboral del 2008 i 2009

La capital ha de pagar el GAdA als treballadors

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El conflicte del complement salarial de l’acompliment (GAdA) dels treballadors del comú d’Andorra la Vella ha viscut un nou capítol després d’una dècada. La Batllia ha donat la raó al sindicat d’empleats (Sitca), que deia que el comú anterior, presidit per Jordi Minguillón, no havia executat correctament la sentència que l’obligava a pagar un extra pel complement de l’avaluació dels empleats comunals corresponent als exercicis del 2008 i el 2009. L’enrenou ja es perd en el temps, però tot arrenca de la decisió de l’equip de govern de fa una dècada, que va considerar que les avaluacions que s’havien fet als empleats per pagar el complement de rendiment eren massa altes. Va entendre que s’havien inflat les puntuacions perquè es pagués més. Davant d’aquesta sensació, el comú va establir una reducció lineal a tots els empleats del deu per cent. En aquell moment es va explicar que s’aplicava un coeficient corrector per reequilibrar totes les puntuacions de forma genèrica sense distingir entre treballadors.

El cas ha anat i vingut per diferents sales i tribunals fins que a final del 2015 hi va haver una sentència ferma que obligava el comú a pagar. Mai ha quedat clar quina és la xifra perquè la corporació haurà de fer un estudi persona a persona per saber quina quantitat li correspon a cadascú. Una primera impressió global apunta que serien prop d’uns 250.000 euros. El comú anterior, però, va aplicar la sentència el novembre del 2015 sense implementar el pagament. L’afer va tornar als tribunals perquè el sindicat va tornar a la justícia, ja que entenia que el comú no havia aplicat correctament la sentència en no pagar aquest extra als empleats.

Sentència recurrible

La sentència d’ahir estableix que el comú anterior no va donar compliment al mandat dels tribunals, que havien establert clarament que s’havia d’anul·lar el factor de correcció del deu per cent. A efectes pràctics l’anul·lació del factor de correcció suposa que tots els empleats que estaven al comú els anys 2008 i 2009 tenen dret a rebre un deu per cent més del que van cobrar en el seu moment pel complement d’avaluació de rendiment. L’argument fonamental que motivava l’obligació de pagar se centrava en el fet que no hi havia cap normativa que emparés el comú per aplicar el factor de correcció. L’antiga corporació va arribar a aquesta conclusió després de parlar amb persones que havien intervingut en el procés d’avaluació.

El fet de si el cas està definitivament tancat o no encara es desconeix perquè aquesta última sentència és de primera instància. El comú actual haurà de decidir si hi recorre en contra. Conxita Marsol ja va avançar quan es va trobar l’afer en arribar al comú que si la sentència així ho fixava es pagaria.

L'EQUIP DE GOVERN TREBALLA EN UN NOU MODEL DE RETRIBUCIÓ I ASCENSOS

El comú d’Andorra la Vella està estudiant la manera de crear un nou sistema retributiu i d’ascensos laborals per als funcionaris i treballadors interns de la corporació que substitueixi el GAdA. En realitat, el GAdA està congelat des de fa anys. El nou sistema, que hauria d’estar tramitat a final d’any, haurà de permetre desencallar la situació, ja que el GAdA era qui marcava el sistema d’ascensos i la política retributiva dels funcionaris. Conxita Marsol va explicar que hi ha una important preocupació dins del comú per la injustícia de la situació. Segons Marsol, els treballadors no es mereixen que faci set anys que no hi hagi el complement d’avaluació per la congelació del sistema anterior. La voluntat de la cònsol és poder tancar un model conjuntament amb els representants dels liberals i del Partit Socialdemòcrata, entenent que es tracta d’un tema de consens. Un dels punts que podria incloure el nou model, a diferència del GAdA, és que si a un empleat amb un ascens li cor­respon una millora, que el complement pugui ser retirat si deixa de fer la tasca. Això permet que els complements es cobrin indefinidament quan ja no s’està a la plaça que els generen.

tracking