sant joan
Escaldes assaja la cremada de falles abans de Sant Joan
Inspeccionen “exhaustivament” les divuit fogates que tenen censades, però reconeixen que la majoria de problemes estan vinculats a l’alcohol
Els bombers es preparen per garantir la seguretat en la nit més llarga de l’any. L’oficial de guàrdia del cos en la revetlla de Sant Joan, David Micó, va explicar al Diari que durant el matí i la tarda d’avui faran “uns controls molt exhaustius a les divuit fogueres que hi ha censades arreu del país”. Micó va indicar que revisaran que estiguin a menys de quinze metres de la façana dels edificis i dels cotxes aparcats, així com la seva alçada i que no hi hagi pneumàtics i plàstics o una càrrega excessiva de fusta. Tot això, va dir, per evitar possibles ensurts durant la revetlla, si bé Micó va reconèixer que la gran majoria de trucades que rep el cos de bombers en una nit com aquesta estan vinculades a l’alcohol. “S’ingereix molt alcohol i hi ha comes etílics d’adolescents i també cremades per petards”, va dir.
Amb tot, Micó va subratllar que no tenen previst desplegar un operatiu especial amb motiu d’aquesta nit festiva. “Serem una vintena de bombers per tot el país preparats per actuar”, va destacar. Així mateix, la policia va informar que desplegaran el mateix dispositiu que qualsevol cap de setmana.
Entre 40 i 50 euros en petards
Toni Mingorance, responsable de la botiga Party Fiesta, va calcular que cada andorrà es gastarà una mitjana d’entre 40 i 50 euros en petards. En aquest sentit, va destacar que el benefici d’enguany serà similar al d’anys anteriors, tot i que va dir que “cada vegada la revetlla és més popular a Andorra”. Pel que fa als petards més venuts, Mingorance va afirmar que “els que més es venen són els més potents, també molta bateria que fa focs artificials i, com sempre, els xinesos i les bombetes”.
Nit de foc a tot el país
Totes les parròquies del Principat celebren avui la seva pròpia festa per celebrar la revetlla de Sant Joan. A Encamp, que coincideix amb la festa del poble, la nit començarà a les 22 hores al Prat Gran amb un espectacle de foc i continuarà amb l’encesa de la foguera a l’aparcament d’Encamp i també amb l’orquestra Montecristo. A Andorra la Vella, a les 22.30 hores es farà la cremada de la falla al barri del Puial i des d’allà es farà un recorregut per tota la capital que acabarà amb la fogata de la plaça Guillemó.
A la Massana es farà l’encesa de la foguera a les 22 hores a l’aparcament de l’escola andorrana i tancarà la nit Xavi’s Band a la plaça de les Fontetes. A Canillo la festa començarà a les 22 hores amb la foguera al pàrquing comunal dels Refugis. A Escaldes-Engordany i a Ordino la nit arrencarà pels volts de les 23 hores amb fogates a l’aparcament de les Nacions Unides i a la planada dels Camps, respectivament. A Sant Julià es farà un cercavila pels carrers a partir de les 22.30 hores.
BATEIG DEL FOC FALLAIRE
Andorra ja coneix la tradició i tothom sap què fem i agrada molt”, va explicar Àlex Bandera, membre del col·lectiu fallaire d’Escaldes-Engordany, que ahir es va reunir al parc de la Mola escaldenc per assajar la festa d’avui. “Ara preparem la coreografia que farem demà [avui] pels carrers de la parròquia amb les nostres falles”, va destacar. I és que, segons va comentar, “la tradició s’està recuperant a tot el país i ja només queda la Massana i Canillo sense la seva pròpia agrupació fallaire”. Al seu costat, els nous fallaires es vestien amb túniques negres i guants protectors. “Aquests s’estrenen enguany i rebran així el bateig del foc. També hi ha alguns que només han participat en un parell o tres de revetlles”, apunta Bandera.
Una estrena, asseguren els joves d’entre 13 i 14 anys, “en què no tindrem cap tipus de nervis i tampoc por al foc”. Joan Vergés, que ja fa “tres anys que fa de fallaire”, posa en relleu que és “una de les nits que més m’agraden”.
Una afirmació que va fer tot just abans de l’inici de l’assaig dels més grans, que, carregats amb la falla, van començar a pintar figures de foc a l’aire. Un espectacle del qual podran gaudir tots els andorrans avui arreu del Principat.