reportatge

Viatge a l'època medieval des de la Margineda

Més de 300 persones s’apropen al jaciment de la Margineda, convertit en un autèntic campament medieval, per fer-se una idea de primera mà de com era la vida per a la gent que habitava les valls del Principat entre els segles XII i XV.

Viatge a l'època medieval des de la Margineda

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Visitar la Margineda i fer un salt en el temps per transportar-se fins a la baixa edat mitjana. Aquesta va ser la sensació de tots aquells que es van apropar ahir a la segona edició de l’Andosinoi, el festival de recreació històrica d’Andor­ra, organitzat per Molines Patrimonis al jaciment arqueològic de la capital durant tot aquest cap de setmana. I no és per a menys, i és que entre tallers de vestits medievals, d’herbes medicinals i demostracions de combat, “qualsevol se sent com un cavaller”, va bromejar el Miquel, tot just després d’acabar una de les visites guiades del matí pel jaciment, reconvertit en un autèntic campament del segle XII al XV.

Al seu costat, mentre observava com el seu fill petit es provava un casc de guerrer, el Joan Marc va posar l’accent en l’oportunitat de “conèixer el patrimoni del país” i alhora poder “gaudir amb els nens d’un matí totalment diferent”. “Dissabte normalment anem als parcs infantils, però avui aprofitem i ens apropem aquí. La veritat és que a tots els pares ens agradaria que hi hagués més activitats com aquesta els caps de setmana”, hi va afegir. Una idea que va refermar el José, que acompanyat dels dos fills es disposava a fer-se una idea de com era la vida per a la gent que durant l’edat mitjana habitava les valls del Principat.

Un festival per a la família

“Aquestes coses van molt bé per estar amb la família i que els més petits s’ho passin molt bé”, va afirmar, al temps que el Nicolás reconeixia que mai abans no havia estat en una fira similar, però que, “sens dubte”, tornarà en cas que es faci una tercera edició de l’Andosinoi. En aquest sentit, Pati Molné, de Molines Patrimonis, va posar en relleu que enguany l’Andosinoi ha reforçat les activitats infantils amb l’objectiu d’atreure un públic més familiar. “En la primera edició de l’any passat ja ens vam adonar que hi havia moltes famílies i aquest any ho hem reflectit en el programa del festival”, va explicar.

De fet, Molné va comentar que la gran quantitat de visitants són pares amb fills petits que s’acosten a l’Andosinoi amb la voluntat de conèixer el patrimoni del país. “Aquest matí calculo que ja hem agrupat més de 300 persones i esperem arribar a una xifra similar a la de l’any passat, quan van venir unes 1.000 persones en els dos dies de festival”, va apuntar la representant de Molines Patrimonis, al mateix temps que va reconèixer que el nombre de visitants pot veure’s afectat perquè els dies festius “la gent marxa d’Andorra”.

Donar a conèixer el patrimoni

En tot cas, Pati Molné va destacar que “obrir les portes del jaciment és difondre el patrimoni que tenim” i va congratular-se pel suport del comú d’Andorra la Vella i del Govern. Precisament en aquest sentit, va afirmar que una tercera edició dependrà de l’èxit de la vigent i també de la implicació d’aquests organismes públics.

De la seva banda, el conseller d’Urbanisme i d’Aparcaments de la corporació de la capital, Josep Antoni Cortés, va expressar que la voluntat del comú és “implicar-se sempre en aquestes activitats”. Cortés va referir-se a “l’interès per les jornades culturals, i aquesta precisament permet donar a conèixer el jaciment”.

Viatge a l'època medieval des de la Margineda

Viatge a l'època medieval des de la Margineda

tracking