Reportatge
Els balls medievals i els gegants omplen la plaça Guillemó
La festa major de la capital va continuar ahir al migdia amb el torn dels balls medievals, protagonitzats per l’Esbart Dansaire i les colles de gegants d’Andorra la Vella i Sant Pol de Mar. La plaça Guillemó, plena de gom a gom, va viure un acte festiu i emotiu.
La plaça Guillemó va acollir ahir el ball medieval de les colles de gegants i l’esbart amb motiu del segon dia de festa major a la capital. L’acte festiu es caracteritzava per un ambient molt familiar que contemplava l’exhibició, primer, de l’esbart. “És el moment de les associacions i d’ensenyar tot el que hem estat practicant”, va explicar Antoni Oliveira després d’acabar el ball. Sònia Velando també compartia l’emoció de poder participar en un acte com aquest, amb la plaça Guillemó plena de gom a gom. “A mi m’agrada molt ballar”, va comentar. Però sobretot la Sònia va insistir en la necessitat de preservar els balls. “Els balls medievals no s’han de deixar perdre perquè els portem dins la sang”, va manifestar.
La cita d’ahir també comptava amb la tradicional exhibició dels gegants de la capital conjuntament amb la colla de Sant Pol de Mar. Precisament Ben Hassad i Mercè de la Murtra, els gegants de Sant Pol, i Ermessenda i Carlemany, els d’Andorra la Vella, es van crear al mateix lloc i al mateix moment. “Els nostres gegants i els de Sant Pol es van fer conjuntament i després ens vam agermanar”, va recordar Joan Garreta, membre de la colla. I és que la colla gegantera de Sant Pol sempre acudeix a la cita. “Des que es van fer els gegants anem a Sant Pol i ells venen a Andorra”, va prosseguir Garreta.
Una de les altres curiositats que es desprenen del ball que protagonitzen les dues colles és la “tensió” que es viu, ja que cada any intenten renovar les persones que fan ballar els gegants. “Hi ha com una mica de tensió i tothom està atent a les possibles errades perquè és un ball que treu molt de si”, va comentar Garreta. Tot i això quan s’acaba “tothom s’abraça perquè ha quedat perfecte”, va concloure.
La gent del públic mira expectant les actuacions. Jesús Risco fa 71 anys que viu les festes, des que era petit i va arribar al Principat amb 10 anys. “No hi havia participat però la família sí”, va assegurar. Preguntat sobre els canvis que ha experimentat la celebració, Risco considera que “ha canviat per bo”. En finalitzar l’acte molta gent feia un beure als establiments de la plaça Guillemó abans d’anar a dinar i seguir amb l’exhibició de la colla andorrana i els castellers de la Vila de Gràcia, la ballada de sardanes, la cercavila de gegants o els concerts, a la nit.
Avui, contrapàs i ballarusca
El ball del Contrapàs, al migdia, i la Ballarusca, a la tarda, són alguns del plats forts d’avui. La primera cita és a les 13 hores a la plaça del Poble. “És un ball especial perquè només el fem diumenge de festa major”, va explicar Maria Àngels Velando, directora de l’esbart. Uns vint-i-cinc integrants del grup iniciaran el ball, de tretze tirades, i després convidaran el públic a ballar amb ells. Estaran acompanyats dels capgrossos i els gegants. A la tarda la festa segueix amb la Ballarusca, a les 18.30 hores a la plaça Monjó, i al vespre també hi ha sardanes, a les 19 hores a la plaça del Poble, a càrrec de la cobla la Principal de la Bisbal.