Política

Cònsols de DA posen en dubte el rèdit electoral del pacte entre L'A i PS

Afirmen que “l’acord antinatural” entre formacions amb “ideologies molt diferents” pot ser difícil d’entendre pels ciutadans

Cònsols de DA posen en dubte el rèdit electoral del pacte entre L'A i PSARXIU

Creat:

Actualitzat:

Els cònsols majors de Demòcrates per Andorra (DA) a les prin-cipals parròquies on Liberals d’Andorra (L’A) i el Partit Socialdemòcrata (PS) estudien formalitzar un acord per concór­rer conjuntament a les llistes ter­ritorials de les pròximes eleccions generals, posen en dubte el rèdit electoral de l’aliança i afirmen que les diferències ideològiques poden ser difícils d’entendre a les urnes. Precisament en aquest sentit, el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va posar l’accent en la “gran distància” entre les ideologies d’ambdós partits i va voler recordar que “en política, dos i dos no sempre sumen quatre”.

“Al final, quan t’ajuntes no vol dir que vagis a sumar esforços, depèn com fins i tot pots arribar a restar-los”, va dir el cònsol major. Així mateix, Mortés va destacar que “una cosa és fer un pacte per guanyar unes eleccions i una cosa diferent és treballar quatre anys junts amb aquest projecte”.

Amb tot, el mandatari d’Ordino, on PS i L’A començaran a projectar l’acord a partir del setembre, va reconèixer que “pot ser una cosa negativa o positiva”, però “això ho valoraran finalment els electors”.

“Contra l’esperit de la llei”

Més taxativa es va mostrar la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que va acusar socialdemòcrates i liberals d’anar “contra de l’esperit de la llei”. “L’esperit de la llei és que una candidatura sigui de persones afins, no és normal que en una candidatura hi hagi persones o partits diferents amb un projecte de país diferent”, va afegir. Per aquest motiu, va argumentar, “és difícil que un elector pugui votar dos projectes de país diferents en una mateixa candidatura”.

“Veurem com es pren l’elector un sistema que l’únic que pretén, pel que jo entenc, és obtenir més candidats o més consellers”, va manifestar, i va reconèixer que “personalment, com a electora, no m’agradaria haver de fer aquesta decisió”. En aquest sentit, Marsol va titllar el pacte “d’antinatural” i va dubtar del seu funcionament: “l’elector què votarà? En funció de què, del cap de llista, del programa o de donar un candidat a cadascun?”. “Penso que no passa enlloc del món”, va considerar, si bé va admetre que l’acord “realment és una cosa que potser pot sortir bé o pot sortir malament”. “Com que no hi ha precedents, és difícil prejutjar com pot ser el resultat d’aquest invent”, va afegir.

La cònsol major de la capital, en què la hipotètica aliança entre PS i L’A encara no s’ha donat, va preguntar-se per la posada en marxa del pacte al Consell General. “Quan arribem al Consell General, imagina’t que governen ells. Qui serà el cap de Govern, el del PS o el de L’A? A qui votaran?”, va dir. Finalment, Conxita Marsol va subratllar la idea que les llistes territorials conjuntes entre socioaldemòcrates i liberals “van contra l’esperit de la llei i tradició democràtica, en què la candidatura ha de reflectir un projecte de país i en aquest cas en reflectirà dos”.

“D’esquerres i dretes”

El mateix argument va utilitzar la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, que reconèixer estar sorpresa pel pacte. “La veritat és que em va xocar una mica. Són dos colors polítics totalment diferents”, va dir, i va matisar que “uns defensen una cosa i els altres en defensen una altra totalment diferent”. En aquest sentit, Marín va afirmar que la ciutadania es trobarà amb una candidatura conjunta “una mica especial perquè no deixa de ser d’esquer­res i de dretes” i va exemplificar-ho en les diferències a l’hora de valorar l’avortament. “Cadascú anirà amb un programa? Com ho faran? Realment pactaran i aniran tots a l’una?”, es va preguntar.

De fet, Marín va recordar el resultat de les darreres eleccions comunals en què ni sumant tres partits haurien pogut superar-la. “No ho dic amb egocentrisme, però nosaltres tenim molta sort. En unes eleccions en què ens presentàvem quatre equips polítics, vaig fer majoria absoluta”, va emfatitzar.

Candidat, a partir de setembre

D’altra banda, en relació al candidat de DA per a cap de Govern, Mortés va afirmar que “és un dels temes imminents del partit” i va avançar que el nom de l’escollit es farà públic “en qualsevol moment a partir del setembre”. En tot cas, Mortés i Marín van congratular-se per les qualitats de tots els aspirants i van valorar positivament l’opció del ministre d’Afers Socials, Xavier Espot.

tracking