reportatge

Germanor als horts

La tretzena trobada d’hortolans ha tingut lloc enguany a Ordino i ha reunit una cinquantena de participants, que han pogut compartir les seves experiències, intercanviar consells i, fins i tot, tastar una de les receptes que ha preparat una d’elles amb productes de l’hort

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els hortolans d’arreu del Principat es van reunir ahir al matí a Ordino durant la trobada interparroquial d’hortolans que se celebra des de fa tretze anys. En la trobada, els participants del projecte d’horts socials de la Fundació Julià Reig van poder compartir experiències sobre la collita d’aquest any, així com resoldre dubtes i donar consells sobre la temporada d’enguany. La consellera d’Educació, Cultura, Joventut i Benestar Social, Vanessa Fenés, es va mostrar contenta per ser Ordino el lloc escollit, per segon any consecutiu, per una trobada en la qual la cinquantena d’hortolans que van participar van poder “compartir un moment de germanor” que va finalitzar amb un berenar. “Més que una activitat del dia a dia amb la qual distreure’s, també és un moment en què es comparteixen amb altres padrins el que es pugui cultivar, ja sigui plantes aromàtiques, flors o hortalisses diverses”, va manifestar Fenés, que va explicar que algunes de les parcel·les del país es divideixen per tractar de no deixar ningú que ho demana sense hort.

Ester Segura, coordinadora del projecte dels horts a la fundació Julià Reig, va assegurar que al Principat hi ha entre 120 i 150 horts repartits per les 7 parròquies, dels quals n’hi ha uns 15 a Ordino. “El que es busca és que la gent que es jubili a partir dels 65 anys tingui qualitat de vida, es pugui relacionar socialment, pugui menjar bé i tingui alternatives per fer coses diferents”, va afegir Segura. La coordinadora de la fundació va confirmar que el projecte encara té vida. “Podem assegurar horts per a l’any que ve”, va manifestar.

UN PROJECTE DE QUALITAT DE VIDA

La fundació va ser qui va impulsar el projecte el 2001. No obstant això, ara són els departaments de Gent Gran de cada comú els que s’encar­reguen de la gestió del projecte. Segons Segura, la feina de l’organització ara és “coordinar tots els responsables de cada parròquia perquè el projecte tingui una cohesió comuna i sigui el més homogeni entre tots”. La fundació també organitza una sèrie d’activitats i projectes per als hortolans. Aquest Nadal, prepararà un receptari amb propostes seves. Una de les que de ben segur no faltaran és la melmelada de tomàquet i carbassa de la Rosa Florit. L’hortolana va regalar un pot d’aquesta confitura a cadascun dels seus companys. Un detall que demostra que la temporada a l’hort de la Rosa ha estat fantàstica.

Germanor als horts

tracking