L'interventor lauredià plega pel desacord amb el comú
El financer s’havia negat a signar diferents despeses encarregades per la majoria entenent que podien ser irregulars
Josep Maria Altimir ha comunicat a la majoria comunal de Sant Julià que deixa el càrrec d’interventor i que torna a la plaça que té a Govern. És el punt final a una etapa tumultuosa amb importants enfrontaments amb la majoria comunal en general i amb el cònsol Josep Miquel Vila en particular. Altimir estava molt molest durant bona part del mandat perquè el comú, segons fonts properes al cas, continuava fent pagaments estranys a Naturlandia. L’interventor ja havia estat inhabilitat en el marc de les acusacions de la fiscalia, amb condemna inclosa, contra els excònsols Monserrat Gil i Manel Torrentallé. Precisament els pagaments relacionats amb Naturlandia van provocar la inhabilitació i Altimir va deixar clar que s’havia de ser superestricte.
Les discrepàncies han estat diverses, tot i que la més important, la que va provocar el detonant final, va tenir lloc amb el projecte de l’estudi per fer una tirolina a Naturlandia. La despesa era de 400.000 euros i la majoria pretenia que el comú se’n fes càrrec. Altimir es va negar a firmar adduint que la despesa havia de ser assumida per Naturlandia perquè era un projecte per a la societat i no pas pel comú. Va elaborar un document en què desaprovava la despesa i va provocar que l’afer arribés a una sessió de comú amb preguntes de l’oposició d’Unió Laurediana.
El bloqueig es va solucionar amb la creació d’una societat que comptarà amb un inversor extern i on també hi haurà el comú. Els 400.000 euros públics que s’aportaran a la societat teòricament han de ser recuperats en forma d’accions. Però a hores d’ara no hi ha cap inversor interessat en ferm per fer una tirolina que costaria més de cinc milions d’euros. La teoria del cònsol major és que primer es fa l’estudi, que Naturlandia no pot pagar i per això l’abona el comú, com a pas previ perquè alguna empresa estigui interessada a assumir la inversió. Es tractaria d’un giny d’1,4 quilòmetres de llargada que uniria les cotes 1.600 i 2.000 de Naturlandia amb capacitat per baixar sis persones al mateix temps.
Altimir va explicar en la sessió de comú on es va tractar el problema que l’opció de la societat externa desbloquejava la situació perquè el comú no farà directament el pagament. Cal recordar que Altimir es troba encausat per la batlle Maria Àngels Moreno amb relació a les presumptes irregularitats a l’hospital. Altimir era llavors l’interventor al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària i el problema amb què se’l vincula és la concessió per al transport sanitari en ambulància.
DUBTES SOBRE LA NOVA OFICINA DE NATURLANDIA
Les noves oficines de Naturlandia al centre del poble han provocat greus crítiques per part de personal adscrit al comú. Un dels punts en què hi ha discrepàncies és en el cost final de les obres d’arranjament dels locals, ja que, segons fonts properes a la corporació, el pressupost s’ha acabat disparant respecte al projecte inicial. Un altre tema discordant és que l’oficina s’ha instal·lat de forma autònoma i encara no ha estat presentada, quan es troba a prop de l’oficina turística. Els dubtes també estan relacionats amb el fet que el comú presumptament ja va llogar i començar a adequar uns locals al centre de la parròquia per destinar-los a l’administració i vestidors del projecte de ràfting. Aquesta iniciativa en principi no es farà i el dubte arriba sobre què passarà amb els locals que presumptament s’havien llogat.