reportatge
Un passeig pel record
L’espectacle ‘Turistes i banyistes’ tanca l’any amb un total de 10 funcions acollint fins a 300 persones, tant andorrans com visitants, que han pogut veure durant l’estiu pels carrers d’Escaldes-Engordany la representació de l’evolució del turisme a la parròquia.
Sense teló, amb els carrers d’Escaldes-Engordany com a escenari i amb un mosso d’equipatge que fa les funcions d’acomodador. Així s’inicia Turistes i banyistes, l’espectacle que aquest cap de setmana va viure les dues últimes funcions de l’any, després de realitzar-ne deu durant els mesos d’agost i setembre. Més de 30 actors i actrius amateurs, alumnes de l’Animal Escola de Teatre, a més de la col·laboració puntual d’integrants d’altres companyies de la parròquia, en un muntatge que han dirigit els professors Irina Robles i Juanma Casero, donen vida a personatges històrics, com mossèn Cinto Verdaguer o Esteve Albert, i d’altres d’anònims com les bugaderes o els turistes americans. L’espectacle, que s’inicia a l’Esbart Santa Anna i dirigeix el públic per diversos indrets fins a concloure a l’església de Sant Jaume d’Engordany, té una durada mitjana d’uns 75 minuts.
Salomó Benchluch, conseller de Cultura de la parròquia, es va apropar a una de les darreres funcions de l’espectacle per gaudir tal com van fer desenes d’andorrans durant el dia d’ahir. El conseller va qualificar el projecte d’èxit rotund. “Els inputs que rebem de la gent són completament positius”, va assegurar Benchluch, una afirmació que es confirma amb la quantitat de públic que s’espera a la parada inicial de l’espectacle i que riu amb els comentaris dels primers actors i actrius que interactuen amb ells. El conseller va afirmar que, amb l’espectacle, “estem recollint tradicions, una època que les noves generacions han perdut o la qual no recorden”. “En aquest sentit, és una recuperació del passat per no oblidar les nostres arrels. Hem de conservar la cultura i la tradició andorrana, en aquest cas l’escaldenca”, va assenyalar el conseller, mentre que a la placeta s’apropaven dues actrius més vestides d’època per tal que s’iniciés l’espectacle.
Durant més d’una hora els actors i actrius representen, pels carrers de la parròquia, en diferents espais ben escenificats i de manera divertida l’evolució del turisme, des dels banyistes estrangers que cercaven les aigües termals de la parròquia fins a l’actualitat. Així, en especial durant el mes d’agost, els turistes de la funció s’han pogut trobar amb els actuals visitants del país que no han volgut perdre’s aquesta proposta durant la seva estada al Principat. D’altra banda, durant el mes de setembre la majoria del públic, “gairebé el cent per cent”, segons Benchluch, ha estat integrat per gent del país.
Més durant l'any que ve
En total, 300 persones, repartides en grups d’unes 30 per funció, han pogut veure l’espectacle a l’aire lliure, tal com va assenyalar l’Anna García, cap de l’àrea de Cultura de la parròquia. “Ha estat un boca-orella i des de la primera actuació s’ha anat ampliat el nombre de persones que han vingut”, va assegurar Benchluch, que va afirmar que les entrades es van exhaurir en les darreres funcions de setembre, i, fins i tot, en van haver de vende més de les previstes. Tot i que es tracta d’un projecte que estava pensat només per a aquest estiu, l’espectacle es troba pressupostat per a l’any que ve, tal com asseguren Benchluch i García. Una bona notícia que confirma que el comú es planteja tornar a omplir els carrers d’Escaldes-Engordany de pur teatre durant l’estiu del 2019.