La presó i el Serradells rebran aigua calenta i calefacció del forn el 2019

FEDA licita la fase zero de la xarxa de calor que permetrà valoritzar l’energia tèrmica generada pel centre de tractament de residus

La presó i el Serradells rebran aigua calenta i calefacció del forn el 2019ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El centre penitenciari de la Comella i el centre d’esports dels Serradells rebran aigua calenta i calefacció del centre de tractament de residus abans que acabi el 2019, si s’acompleixen els terminis marcats en el plec de bases del concurs per a la construcció de la xarxa de calor d’Andorra la Vella licitat per FEDA. La companyia elèctrica té previst adjudicar l’obra a final de novembre, i un cop signada l’acta de replanteig dels treballs, l’adjudicatari tindria vuit mesos per finalitzar-los.

Etiquetes:

El que s’ha tret a licitació és la fase zero de la xarxa de calor, que quan estigui acabada a més de la presó i el centre esportiu proveirà d’aigua calenta i calefacció, edificis d’habitatges i oficines, hotels, seus administratives i instal·lacions esportives com l’Estadi Nacional i el Poliesportiu de Govern. Tota l’obra es farà en quatre fases, de la zero a la tres, per proveir la xarxa urbana del poble d’Andorra la Vella. També s’haurà de construir un tram de pas d’aigua calenta per una eventual extensió de la xarxa de calor a Escaldes-Engordany.

La xarxa permetrà proveir els clients de calefacció i aigua calenta sanitària, mitjançant la combustió de residus o sòlids urbans que actualment es realitza a la planta de valorització energètica de Ctrasa. Actualment el forn incinerador té com a objectiu principal la producció i exportació d’electricitat a la xarxa mitjançant la producció de vapor i posterior pas per la turbina de vapor a condensació.

La nova instal·lació, que estarà vinculada al centre de tractament de residus, permetrà valoritzar l’energia tèrmica produïda pel centre per generar aigua calenta per a la posterior distribució, a través de la xarxa de calor urbana d’Andorra la Vella. Tot plegat permetrà millorar l’eficiència energètica del centre i dels seus processos, mantenint la generació d’energia elèctrica.

Per tant, mitjançant la cogeneració s’aconseguirà un doble objectiu: la producció d’electricitat, de la qual Andorra n’és deficitària, i la producció de calor, que serà distribuïda a través d’una xarxa urbana al poble d’Andorra la Vella. En total, el traçat arribarà als cinc quilòmetres, i la inversió prevista per FEDA per a aquesta infraestructura és d’un total de 12 milions d’euros.

Es calcula que en cinc anys la planta estarà a ple rendiment, és a dir, amb tots els clients potencials amb possibilitat d’abonar-se, i que es generi la calor equivalent al consum de gasoli de més d’un miler d’habitatges. I és que quan la xarxa estigui a ple funcionament, la potència adoptada de les quatre subestacions previstes a repartir entre els usuaris serà de 20.065 quilowatts i el cabal d’aigua al primari de la subestació, de 591, 5 metres cúbics per hora.

OBRES DE MILLORA A L'ESCORXADOR

Els treballs de reforma i millora de l’escorxador nacional se centraran en la planta baixa per tal de millorar la seguretat dels treballadors i el benestar i el maneig del bestiar pel que fa a la descàrrega a les corts, a la zona de les corts i a l’accés del bestiar a cada una de les zones de sacrifici. També es milloraran les línies de feinejat fins a la zona de classificació. Això voldrà dir modernitzar algunes instal·lacions que han quedat obsoletes, evitar en la mesura que sigui possible contaminacions no desitjades, modificar i reforçar la línia aèria de bovins, facilitar la immobilització i l’atordiment, el sacrifici i el sagnat del bestiar i adaptar en la línia d’ovins un sistema de contenció.

tracking