Els hotelers no veuen clar que el POUP ajudi a fer nous establiments
Des de la UHA veuen massa costós destinar el 66% de la parcel·la a zona verda i demanen temps per veure com s’aplica
La patronal del sector hoteler coincideix amb l’opinió dels consellers del comú que cal ampliar el nombre de llits a la parròquia però no veuen clar que les mesures adoptades en el pla d’ordenament urbanístic de la parròquia (POUP) ajudin a aconseguir-ho. La majoria va aprovar de manera provisional la primera reforma, que permetia que es construïssin hotels de fins a 120 habitacions, quan el límit actual és de 40, obligant, això sí, que les parcel·les on es fessin havien de destinar el 66% del total a zona verda i només el 33% restant a l’edifici en si.
El president de la Unió Hotelera (UHA), Carles Ramos, demanava “temps” per veure com podria afectar la mesura i com s’acolliria entre els promotors, perquè “si es vol destinar un 66% a zona verda i fer un hotel de 120 habitacions, caldrà una inversió molt alta en el terreny i després en la construcció, i no sé si serà rendible”. Per contra, recordava que “qui tingui un terreny petit no podrà fer hotels grans”, però demanava temps per comprovar com s’implantaria, perquè “malgrat que creiem que calen més hotels a la parròquia, esperem que no afectin l’entorn, que és una de les principals característiques que té Ordino”. Aquestes paraules eren molt semblants a les que emprava la presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra, Cristina Canut, quan descrivia la situació que veia. “La parròquia atreu un turista de curta estada, que busca la tranquil·litat i les activitats de muntanya, de manera que mantenir l’entorn natural serà fonamental. És una parròquia preciosa i molt ben conservada que ofereix una altra Andorra, així que espero que s’hi posin hotels amb encant.”
Respecte a les possibilitats que ofereix el POUP, Canut va dir que al país en general “hi ha excés d’oferta hotelera, fet que obliga a abaixar els preus, i per tant a perdre rendibilitat. Els propietaris que pensin a invertir veuran que a Ordino passa el mateix i que costa molt guanyar diners, de manera que només ho faran si veuen l’oportunitat de negoci”. Ramos va afegir la dificultat d’invertir en aquests establiments a les parròquies altes, ja que “només són rendibles si es tanquen en temporada baixa. Si es mantenen oberts, perdrà diners”.
L’AHCO no es pronuncia
El president de l’Associació d’Hotelers i Comerciants d’Ordino (AHCO), Joan Núñez, no es va pronunciar perquè encara no s’havia reunit amb els seus membres. Sí que es va congratular, però, per les inversions previstes a l’estació d’Ordino-Arcalís, perquè “afavorirà tota la parròquia”. Segons Núñez, “les accions podrien comportar una millora en l’afluència de públic, i això podria revertir en el poble”. Per la seva part, el gerent de l’hotel Coma, Josep Maria Riba, va apuntar que la reforma del POUP no representarà grans canvis per al sector ordinenc. “Si exigeixes diferents normes i més espais de zones verdes, jo crec que és positiu”, va apuntar. El problema “és que sobren apartaments turístics, que ens treuen les habitacions dels hotels i fa que s’apugi el lloguer dels pisos”.