El TS avala que la CASS no informi de les feines dels treballadors
Els magistrats deliberen a favor de la parapública, que al·legava que es podria infringir la Llei de protecció de dades
El Tribunal Superior (TS) ha desestimat el recurs del comú de la capital perquè la CASS li faciliti les dades dels seus treballadors per esbrinar si hi ha funcionaris que tenen una altra feina, cosa que, segons l’ens parroquial, podria suposar en alguns casos infringir el règim d’incompatibilitats. Els magistrats ratifiquen la sentència anterior del Tribunal de Batlles, que el desembre del 2017 ja va desestimar la demanda del comú d’Andorra la Vella, i dona la raó a la parapública, que al·legava que no tenia competències per proporcionar la informació requerida perquè atemptava contra la Llei de protecció de dades.
El comú de la capital es va adreçar a la CASS el juliol del 2016 esgrimint que volia la llista de treballadors públics per saber si “consten en els arxius com a assalariats d’alguna persona, física o jurídica, diferent al referit comú, o com a treballadors per compte propi”. Amb la causa ja oberta, l’organisme encapçalat per Conxita Marsol creia que la CASS li hauria d’haver transmès les informacions perquè hi ha excepcions a la Llei de protecció de dades que ho permeten sense tenir-ne un “consentiment exprés” i alhora defensava que ho feia només per “vetllar per l’interès públic”.
L’ordinació de la Funció Pública estipula que els funcionaris, “en situació de servei actiu i suspensió, no poden exercir altres activitats professionals diferents de les de la seva condició de funcionari ni en el sector públic ni en el privat”, però deixa la porta obertaperquè puguin fer determinades tasques fora de l’horari laboral. Per exemple, els empleats del comú poden dedicar-se als negocis familiars, participar en congressos, o dur a terme tasques d’investigació o de creació literària.
Davant de la petició directa del comú, la CASS s’hi va negar al·legant que la distribució de les dades només es podia fer d’acord amb el “consentiment inequívoc de les persones interessades”, i després d’un nou intent de l’organisme parroquial, el Consell d’Administració de la parapública s’hi va tornar a oposar.
PETICIÓ ALS TREBALLADORS
Durant el procés, la CASS va instar el comú a demanar als seus treballadors que els proporcioni un document de la vida laboral per verificar si compleixen amb la normativa d’incompatibilitats. En la seva argumentació, el Tribunal Superior afirma que la demanda del comú d’Andorra la Vella no pot prosperar, en part, perquè l’ordinació comunal que fixa les incompatibilitats “no és una norma amb rang suficient per justificar l’excepció” del règim per alternar feines. Per justificar aquest argument, s’empara en una sentència del 2011 del Constitucional, que va atorgar l’empara a una empleada del comú de Sant Julià. La dona va denunciar que l’ens no li havia demanat permís per obtenir informació sobre si feia servir el telèfon mòbil del comú per aspectes no relacionats amb la feina.
SANT JULIÀ NO INDEMNITZARÀ L'ACCIDENT D'UNA ESCOMBRIAIRE
La sala administrativa del TS ha desestimat el recurs d’apel·lació presentat per una treballadora del comú de Sant Julià de Lòria que reclamava que l’ens li pagués 5.000 euros perquè el considera culpable de l’accident que va tenir durant la recollida de residus. Els fets van tenir lloc el 25 de gener de l’any passat quan la treballadora va patir un accident a causa de la neu que hi havia a la calçada. En primera instància, el Tribunal de Batlles va estimar parcialment la demanda i va acordar que el comú havia de pagar el 50% de l’import reclamat. Ara, en segona instància, el Superior ha desestimat la demanda de l’empleada, que volia rebre la totalitat de la indemnització reclamada, però ha estimat parcialment el recurs del comú, que finalment no haurà de pagar. Els magistrats creuen que el comú no és responsable de l’accident i que la treballadora, en veure l’estat de la calçada nevada, havia de saber els riscos de conduir en aquestes condicions.