El comú assumirà un milió d'euros més de Naturlandia

L’ecoparc acabarà l’any amb un deute d’11 milions d’euros

El comú assumirà un milió d'euros més de NaturlandiaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià haurà d’injectar a Camprabassa un mínim d’un milió d’euros aquest any, segons es desprèn de les dades facilitades pel cònsol major, Josep Miquel Vila, durant el consell de comú que es va celebrar dilluns, on va explicar que s’havien destinat dues partides de 140.000 euros i que encara en quedaria una més, d’uns 300.000 “que no estava prevista”. A més, cal recordar que la corporació ja va aprovar una transferència de 600.000 euros per cobrir el primer trimestre de l’any, atribuïda a l’estacionalitat de l’ecoparc.

El conseller de la minoria d’Unió Laurediana (UL), Joan Albert Farré, va preguntar a Vila per dues partides que es van aprovar el passat juliol amb un valor total de 280.000 euros, i el cònsol va reconèixer que eren per Naturlandia i que servien per cobrir els resultats de la temporada d’hivern. “Ens va explicar que s’havien aprovat el 16 i el 23 de juliol però com que els comptes de la societat són una incògnita perquè no presenten les xifres, no sabem res ni les entenem del tot”. Les explicacions del cònsol no van ajudar a resoldre el dubte perquè si aquesta partida era per cobrir l’hivern, la de 600.000 euros del primer trimestre també ho era. En aquella ocasió es va explicar que com que Camprabassa utilitza els beneficis per pagar el deute i esmorteir interessos, quan ja no té més diners per finançar el manteniment del parc, és aleshores quan el comú intervé i aprova una transferència. Per tant, seria la segona que es fa per cobrir aquesta temporada.

No va ser durant la sessió de comú però sí en les declaracions posteriors quan de nou el cònsol va informar que també s’haurà de destinar una nova transferència abans de final d’any, de 300.000 euros, perquè els resultats a l’estiu “no eren els que s’havien esperat” i va xifrar la caiguda d’ingressos de l’ecoparc “al voltant del 7%”, segons va dir. “Si ens hagués acompanyat el temps, presumiblement s’hauria fet més caixa”, es va excusar. L’explicació no va convèncer Farré qui es va mostrar “sorprès”, ja que “sempre ens havien dit que l’estiu era la millor època, de manera que no entenem aquesta situació”, va manifestar.

Si es confirmen aquestes dades, Naturlandia tancarà l’any amb un deute d’11 milions d’euros, molt per sobre del que es va prometre en la reunió de poble del 2016.

Beneficis a partir del 2017

La corporació laurediana està molt lluny de complir, per tant, amb el que es va dir en aquella trobada que es va fer davant de 300 veïns del poble. En aquell moment Vila va prometre un canvi de tendència en la situació econòmica de l’ecoparc i va afirmar que seria rendible a partir del 2017. “El compte d’explotació ha de ser positiu sí o sí”, va assegurar, aleshores. Així, explicava que mentre que els ingressos d’explotació el 2015 eren de 3,88 milions d’euros, el 2017 arribarien als 4,86 fins a aconseguir un resultat positiu de 378.281 euros. Uns números que haurien de seguir millorant els dos anys següents fins que el 2019 s’assoliran ingressos per valor de 5,36 milions. La realitat però és que Naturlandia va generar 3 milions el 2016 i encara es desconeixen els comptes del 2017 perquè no s’han presentat.

Tot plegat havia de permetre rebaixar l’endeutament en gairebé tres milions d’euros i passar dels 9,1 que hi havia el 2015 als 6,5 l’any 2019, però ara sembla que tancarà amb 11.

tracking