La Massana

Sabotatge als cables de subjecció de tres remuntadors de Pal

Malmesos cables de subjecció de dos telecadires i un teleesquí de l’estació

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“És un sabotatge. És una represàlia econòmica que consisteix en la destrucció o deteriorament de material d’una empresa per tal d’impedir el seu bon funcionament i el seu treball.” Així va qualificar ahir el director de Vallnord Pal-Arinsal, Josep Marticella, l’atac intencionat a tres remuntadors de l’estació de la Massana. Concretament, la manipulació dels cables del telecadira del Cubil, a l’altura de la pilona 2, del telecadira de la Serra II, a l’altura de la pilona 1, i del teleesquí 6 la Serra, a la motriu del giny, tots tres a tocar de la carretera del coll de la Botella. Malgrat ser “una situació inèdita” que “mai havia passat al nostre país i tampoc fora de les nostres fronteres” i a 24 dies de l’obertura oficial de la temporada, Marticella va assegurar que Pal-Arinsal “obrirà el dia 1 de desembre com estava previst i amb el 100% dels ginys mecànics en bon funcionament i segurs”.

El cònsol major de la Massana i president d’Emap, la societat que explota l’estació d’esquí, David Baró, també es va mostrar molt contundent en unes declaracions fetes des d’Estrasburg, on es troba participant al Congrés dels Poders Locals del Consell d’Europa. “Estem davant d’un sabotatge molt greu contra l’estació i demano la col·laboració ciutadana per detenir els culpables”, va dir Baró, que va afegir que “tallar parcialment i de forma intencionada el cable portador de dos telecadires i un teleesquí és una acció totalment irresponsable, no només pels danys materials a l’estació, sinó pel greu accident que hauria pogut comportar als equips de manteniment”.

La policia ja ha obert una investigació després que dilluns al matí es denunciés des d’Emap el que consideren un sabotatge –“els talls als cables són nets”– i per tal de no interferir en la mateixa, Marticella va preferir no dir si se sospita de qui pot ser l’autor, si és un atac contra l’estació en particular o contra el sector de la neu a Andorra en general i si les càmeres de seguretat que hi ha a la zona han pogut enregistrar algun dels atacs. Sí que va dir que a partir d’ara la seguretat privada que vigila els edificis de Pal-Arinsal, reforçarà la vigilància als ginys prop de les carreteres, que les càmeres que enregistren les pistes també ho faran dels remuntadors i que s’instal·laran de noves. Un increment de la vigilància que també duran a terme la resta d’estacions. Ho va indicar ahir el cònsol major d’Encamp i director de Saetde, Jordi Torres, que va mostrar la seva solidaritat amb Emap i va explicar que en el cas de Pas de la Casa-Grau Roig també es reforçarà la vigilància.

Descoberta dilluns al matí

El sabotatge patit per l’estació de Pal va ser descobert dilluns al matí per uns treballadors que estaven fent unes tasques de manteniment prop del telecadira de la Serra II. “En aquell moment”, va explicar Marticella, “es va donar l’avís als cònsols i a Emap i com només aquest cas ja era prou greu es va denunciar davant la policia i el Govern”. Immediatament després de la descoberta es va donar l’ordre de revisar tots els ginys de Pal i d’Arinsal i es van trobar sabotatges en dos remuntadors més.

“En cap moment s’ha posat en perill la seguretat del personal i si hagués succeït amb l’estació oberta tampoc la dels usuaris”, va dir el director de l’estació. Marticella va explicar que tots els ginys es proven sense esquiadors abans d’obrir les pistes i que els sistemes de seguretat haurien detectat si estaven malmesos.

L’atac, que es podria haver produït la setmana passada, tindrà un cost econòmic encara no calculat. L’estació està buscant més de 100 metres de cables de dos tipus per arreglar els desperfectes.

Sabotatge als cables de subjecció de tres remuntadors de Pal

Sabotatge als cables de subjecció de tres remuntadors de Pal

Sabotatge als cables de subjecció de tres remuntadors de Pal

Sabotatge als cables de subjecció de tres remuntadors de Pal

Pal pateix el sabotatge dels cables de dos telecadires i un teleesquí

tracking