Ordino
El comú invertirà 275.000 euros per fer la Casa de la Muntanya
S’ubicarà a Casa Ferino i serà un espai per experimentar la muntanya i les seves activitats, un centre de formació i per a poder cocrear nous projectes
Casa Ferino serà la seu de la Casa de la Muntanya d’Andorra, un espai en el qual el turisme, la innovació tecnològica, la formació i l’experimentació de les activitats de la muntanya aniran de la mà, segons van explicar ahir els encarregats de presentar el projecte, els consellers de Turisme, Esports i Dinamització, Jordi Serracanta, i el d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Pons. Per fer-ho realitat, el comú invertirà 275.000 euros per rehabilitar l’edifici, i la idea és que pugui estar obert abans de l’estiu. “Veiem que hi ha molta relació entre el turisme i allò que es podrà desenvolupar internament. Les empreses i startups podran fer de la Casa de la Muntanya el seu centre neuràlgic i disposar d’un espai important per a l’experimentació”, va dir Serracanta.
Pons va concretar una mica més i va marcar els tres grans eixos de treball als quals vol donar resposta aquest centre. El primer serà l’experimentació de la muntanya i les seves activitats per mitjà d’eines interactives i innovadores. També hi haurà un eix formatiu que es pretén que sigui superior al d’una FP i equivalgui a un primer cicle universitari, i finalment un tercer relacionat amb la innovació, la cocreació i el desenvolupament de nous productes, projectes i serveis. “Les persones podran venir i explorar la muntanya i les activitats de turisme i esport que es poden fer. Ho faran a través de les eines interactives, com ara la realitat virtual o senzillament amb maquetes. Creiem que això permetrà l’usuari experimentar què sentiria en fer-ho i es pot traduir en una venda.” Pons va afegir que els guies de muntanya i les empreses podran ocupar l’espai i presentar les seves ofertes, que després de provar-les, el client podrà comprar. Una altra opció que s’està testant és la possibilitat de fer un seguiment en temps real d’algunes proves esportives.
En l’apartat d’innovació i noves tecnologies, el conseller va posar com a exemple la possibilitat que tres empreses amb productes diferents treballin conjuntament i siguin capaces de cocrear un element nou. “Si una empresa fa roba, una altra sensors que mesures les constants vitals i una tercera que organitza curses, mirem de generar un producte lligant les tres.” Els primers ocupants de l’edifici seran els treballadors de l’Oficina de Turisme que es traslladarà tan bon punt finalitzin les obres i que actualment estan al Centre Esportiu d’Ordino.
La Casa de la Muntanya disposa de tres partners importants com són el Cenma, l’observatori de la sostenibilitat i Actua, que l’ajudarà a presentar el projecte a l’Smart City Expo World que es farà la setmana vinent a Barcelona. Serà el lloc on començaran a buscar empreses que s’hi vulguin instal·lar. També queda per resoldre la part formativa, ja que la intenció és fer estudis equivalents a un primer cicle universitari sobre les activitats de muntanya. Està previst que l’Efpem pugui ser un dels primers a utilitzar les instal·lacions.