Primer parc de plaques solars del Principat

Baró explica que s’estan “buscant ubicacions que estiguin molt assolellades” en terrenys públics

Primer parc de plaques solars del PrincipatNORD ANDORRÀ

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El comú de la Massana projecta la construcció d’un parc de panells solars en terrenys públics l’any vinent. Així ho va explicar ahir el cònsol major, David Baró, durant la inauguració de la planta solar de l’Agora International School, a l’Aldosa. El mandatari va subratllar que es tracta d’un projecte que es troba en fase embrionària, tot i que va remarcar que es tractaria del “primer parc solar a Andorra”. “Ara estem estudiant la possibilitat de crear el parc solar”, va dir. De fet, Baró va avançar que “s’està valorant” la posada en marxa d’aquesta instal·lació d’energia fotovoltaica “a través d’un pla de negoci”.

Etiquetes:

En aquest sentit, el cònsol va manifestar que la primera pedra d’aquesta anàlisi “és un estudi a nivell d’impacte” en què a hores d’ara hi estan treballant els engi­nyers. Pel que fa a la ubicació del parc, va manifestar que “la idea seria [construir-lo] en terrenys comunals i accessibles perquè també es pugui assegurar la connectivitat”. Amb tot, David Baró va reconèixer que encara no s’ha determinat la localització concreta del parc solar, si bé va argumentar que s’estan “buscant ubicacions que estiguin molt assolellades”.

Concurs públic i construcció

En qualsevol cas, va continuar, “una vegada estigui estudiat i en veiem la viablitat, es farà un concurs públic nacional per poder adjudicar-lo a aquella empresa o UTE que ofereixi al comú el rendiment o el lloguer més important”. Precisament, Baró va anticipar que la corporació confia engegar el parc durant l’any vinent en cas que sigui viable. “Al final és un lloguer d’un espai públic per fer-hi aquest tipus d’instal·lació”, va emfatitzar.

Respecte a l’ús de l’energia generada per l’hipotètic parc, el cònsol va considerar que, una vegada s’hagi construït, hi haurà “acords amb les distribuidores i al final s’injectarà en la xarxa elèctrica del país”. En tot cas, David Baró va assenyalar que “el parc és una novetat” perquè existeix “una nova llei que ens ho permet”. En aquest sentit, la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, es va congratular per les possibilitats que ofereix la llei de transició energètica i va preveure “que veurem molts més” projectes vinculats a les energies renovables.

Nova planta solar a l'Aldosa

D’altra banda, Calvó va mostrar la seva satisfacció per la inauguració de la planta fotovoltaica a la teulada de l’Agora International School Andorra, l’antic Col·legi dels Pirineus. Es tracta de la planta solar més gran del Principat i és fruit de l’acord entre la societat gestora de l’escola de l’Aldosa i Nord Andorrà.

El director de Nord Andorrà, David Forné, va explicar que és una instal·lació formada per 1.329 panells solars, que cobreixen una superfície total de 2.524 metres quadrats. Pel que fa a la potència, Forné va posar l’accent en què aquesta és de 425 kW i que es preveu una producció anual que arribi als 480.000 kWh. Segons el director de l’elèctrica, aquesta producció equival al consum anual de tot el barri antic de l’Aldosa i al de l’Agora. “És una instal·lació bastant gran”, va indicar David Forné, que va afegir que ha tingut un cost de 400.000 euros aportats íntegrament per Nord Andorrà. Forné va celebrar que aquesta planta “ja està unida a la xarxa de Nord Andorrà” i que, per tant, “a partir d’avui [ahir] ja es pot consumir aquesta energia”. De fet, Forné va afirmar que el 5% de l’energia consumida a la Massana i a Ordino procedeix de fonts renovables.

Pel que fa als objectius de l’elèctrica, el seu director va referir-se a “l’aposta” per les renovables i va parlar de la minicentral hidràulica d’Aixovall. “Estem pendents del comú de Sant Julià de Lòria per la minicentral d’Aixovall”, va dir. “És una central que tenim autoritzada per Govern i simplement ens han de dir si ho volen fer o no”, va afegir.

ACORD PERQUÈ ELS JOVES ANDORRANS ES PUGUIN FORMAR A PERPINYÀ

El director de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, el director de FEDA, Albert Moles, i el vicepresident de Recerca de la Universitat de Perpinyà Via Domitia, Xavier Py, van signar ahir un conveni de col·laboració per fomentar la formació de professionals andorrans en l’àmbit de les energies renovables. Segons van explicar des de Govern, s’ha volgut impulsar l’acord perquè els futurs enginyers andorrans puguin accedir a Sup’EnR de Perpinyà, l’única escola superior d’engi­nyers a França dedicada a les energies renovables.

tracking