Projecte de planta solar al cementiri de Fontaneda

El projecte consisteix a instal·lar 371 plaques sobre les teulades dels nínxols

Projecte de planta solar al cementiri de FontanedaMÚTUA ELÈCTRICA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Mútua Elèctrica de Sant Julià de Lòria està treballant en un projecte fotovoltaic per construir una planta solar al cementiri de Fontaneda. El director tècnic de l’empresa, Joan Carles Grau, va explicar que es preveu la instal·lació de 371 plaques de 320 watts sobre les teulades dels nínxols. “Sense sobrepassar el llosat, aprofitant la zona de la teulada i amb un color negre que s’hi integra”, va apuntar.

La instal·lació, va continuar, permetria una producció anual de 145.000 kWh per subministrar d’energia elèctrica “la zona del Solà de Sant Julià”. En aquest sentit, Grau va assenyalar que aproximadament una trentena de llars podrien embrancar-se a la xarxa de la hipotètica planta fotvoltaica. Els càlculs inicials estimen el cost de la construcció en uns 200.000 euros. El projecte, però, es podria veure beneficiat d’una subvenció de Govern amb un màxim de 20.000 euros. “Hi hagi subvenció o no, la farem [la planta solar] igualment”, va afirmar el director tècnic.

A l’espera del comú

Joan Carles Grau va explicar que es tracta d’una proposta “que vam fer fa més d’un any al comú i al Bisbat” d’Urgell. La mitra ja ha donat el seu vistiplau a la construcció, si bé la Mútua encara espera la validació de la corporació laurediana. De fet, el director tècnic de l’empresa va apuntar que “el projecte ja està fet” i va asse­nyalar que també “s’ha entrat al Govern” i que aquest l’ha validat.

D’aquesta manera, només falta l’autorització comunal, que quan arribi permetrà iniciar les obres. En aquest sentit, Grau va preveure que la construcció podria començar “cap al gener o al febrer” del 2019 i tenir enllestida la planta solar “en tres setmanes o en un mes”. No obstant això, el responsable del projecte tècnic va argumentar que, a banda de la instal·lació de les plaques solars, també és necessari “pujar llum al cementiri”. “Cal posar enllumenat perquè ara allà no hi ha llum”, va recordar, al mateix temps va destacar que la connexió elèctrica més propera “queda a 700 metres” del cementiri de Fontaneda.

Funcionament

Joan Carles Grau va posar l’accent en el fet que “una vegada s’hagin acabat les obres, la planta ja estaria en funcionament”. Així doncs, les llars connectades podrien començar a beneficiar-se de l’energia produïda al cementiri “al moment”. Pel que fa a l’elecció del cementiri de Fontaneda com a espai per allotjar la planta solar, Grau va apuntar que està ubicat “en una posició molt bona”. De fet, el director tècnic de Mútua Elèctrica va posar en relleu que es tracta d’una localització única al Principat en cas de voler aprofitar l’energia solar.

“Hi ha molt poques [localitzacions] com aquesta a Andorra. [Construir en aquest espai] És aprofitar un lloc molt bo”, va afegir. Precisament, Joan Carles Grau va argumentar que la planta fotovoltaica podria rebre “al voltant de 1.300 hores de sol cada any”.

tracking