L'Automòbil Club demana passos de vianants més segurs als comuns
El secretari general de l’organització els va animar a emmirallar-se en Europa i que unifiquin criteris perquè tinguin la menor superfície de pintura
El secretari general de l’Automòbil Club d’Andorra (ACA), Antoni Sasplugas, va demanar ahir als comuns que s’impliquin en la campanya de seguretat viària que l’entitat engegarà de cara a l’any vinent, i una de les mesures que poden prendre és canviar la pintura dels passos de vianants per fer-los més segurs. També els va proposar que s’unifiquin els criteris a totes les parròquies perquè hi hagi la menor quantitat possible de pintura en aquests espais. “Ens han dit que la que utilitzem no és de les menys lliscants respecte a la que s’usa en altres països i, en aquest sentit, que ens podem emmirallar en Europa”, va explicar la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, després de la reunió de cònsols que es va celebrar ahir. Marsol va afegir que la presentació que els va fer Sasplugas “ens ha motivat molt i hem vist que és necessari que no hi hagi més víctimes”. En aquest sentit, la cònsol va recordar el nombre elevat de sinistres mortals que s’han produït a les carreteres del país i, per això, “els comuns hem de col·laborar amb accions i una seria millorar els passos de vianants”.
Els cònsols van decidir que es volen implicar més i per això enviaran una carta a la taula de Mobilitat per celebrar una reunió monogràfica sobre aquest tema, en la qual proposaran que també hi assisteixin els representants de l’ACA. “Tots ens hem sentit motivats i amb ganes d’ajudar-los per això hem pres aquesta decisió, perquè els seus membres s’expliquin en una trobada extraordinària com aquesta”, va finalitzar la cònsol.
La iniciativa que l’ACA llançarà a final d’any o principi del 2019 implicarà també la participació de Govern, els comuns i altres entitats, com la Federació de Motociclistes. Tots, juntament amb els mitjans de comunicació, hauran de desenvolupar aquesta campanya adreçada primer als motoristes però que en una segona i tercera fase inclourà els vehicles i els vianants.
Captació de l’aigua
El cònsol major de Sant Julià, Josep Miquel Vila, va exposar la compareixença del ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, respecte al canvi en la reglamentació i el control a les zones de captació d’aigua. “Ens preocupa aquest tema perquè darrerament no hem tingut gaire sort i per això la idea és augmentar o normalitzar els controls que s’han de fer”, i va afegir que “ens ha comentat que hi haurà tres zones d’incidència des de la captació i els controls augmentaran com més a prop s’estigui”. Vila va indicar que Marfany preveu que el reglament estigui enllestit d’aquí a tres anys.
El cònsol lauredià també va garantir el suport “total” dels comuns durant les finals de la Copa del Món d’esquí alpí. En aquest sentit, va explicar que des de l’organització els han demanat “que col·laborem en tasques de manteniment o de circulació i, sense cap dubte, la tindran”. El cap de Govern, Toni Martí, va tancar la reunió i els va parlar de les transferències i de la plataforma de mobilitat de FEDA.