Els monitors d'EMAP diuen que han guanyat poder adquisitiu
El portaveu, Alain Valls, contradiu l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME) i afirma que les seves dades “no s’ajusten a la realitat”
Els monitors d’EMAP, la societat gestora de l’estació de Vallnord-Pal Arinsal, asseguren que el seu poder adquisitiu ha millorat en els últims anys. Així ho ha explicat al Diari el seu portaveu, Alain Valls, que d’aquesta manera contradiu les últimes declaracions de Carles Iriarte, el president de l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME), en què va afirmar que els monitors del país han perdut un 10% de poder adquisitiu en els darrers deu anys. “Penso que aquestes declaracions no estan ben encaminades i no són sobre la situació de tots els monitors”, afirma Valls, que subratlla que les xifres d’Iriarte “són errònies” en relació a la realitat d’EMAP. En concret, Alain Valls argumenta “amb les estadístiques de l’estació a la mà” el fet que en els últims deu anys el preu per hora dels monitors de nivell 2 ha augmentat 2,49 euros a Pal Arinsal.
“És un increment acumulat del 12,96% respecte un IPC acumulat del 7,37%”, justifica, i assenyala que “per tant, si dius que hem perdut poder adquisitiu ho has de contrastar”. “Jo defenso el que conec, que és EMAP, i ell [Iriarte] està generalitzant a totes les estacions quan realment no representa tot el col·lectiu de monitors”, considera, i afegeix que a Pal Arinsal “no ens sentim representats per l’AAME”. En paral·lel, Alain Valls critica el fet que el president de l’AAME també va asserir dijous passat que “la gent del país no vol anar a treballar a pistes”.
Monitors residents
“També amb les dades de l’estació d’aquesta temporada a EMAP podem demostrar que aquesta afirmació no s’ajusta a la nostra realitat i ell està parlant en nom de tots”, destaca Valls. En concret, el portaveu assenyala que enguany hi ha un total de 220 monitors treballant a l’estació massanenca, 148 dels quals són residents o andorrans. “Això és el 67% del total, la resta, 72 persones, són temporers”, manifesta. En aquest sentit, Alain Valls torna a discrepar de l’AAME, atès que “el senyor Iriarte va dir que hi ha problemes amb l’ensenyança en català”. “Si hi ha un 67% de residents o andorrans, difícilment no podràs oferir una classe en català”, justifica.
D’altra banda, el portaveu dels monitors de Pal Arinsal també recrimina el fet que Carles Iriarte “digués que els monitors estrangers han renunciat a venir i repetir a Andorra”. En aquest punt, Valls posa sobre la taula que el 89% dels monitors d’EMAP d’aquesta temporada són repetidors. “Tot això amb les estadístiques reals de l’estació a la mà, no parlo per parlar i no és quelcom que algú m’hagi dit”, sentencia el portaveu.
“No anem en contra de l’AAME, però ja que és una associació i fan declaracions haurien de ser més riguroses”, considera Valls, que remarca que “tampoc dic que sigui mentida, sinó que no s’ajusten a EMAP”. “Fa molts anys que [Iriarte] no treballa d’això i està bé que es parli, però almenys que siguin coses palpables.”