Sant Julià adjudica el projecte del passeig al riu sense els permisos
Unitas farà la remodelació del passeig, que costarà 1,7 milions d’euros, però haurà d’aconseguir el vistiplau de l’executiu, els informes mediambientals i detallar les accions
La majoria va aprovar ahir, durant la sessió del consell de comú, l’adjudicació dels treballs per realitzar un passeig al llarg del riu Valira a l’empresa Unitas per un valor d’1,7 milions d’euros, supeditada a tres preceptes: l’obtenció dels informes favorables dels diversos departaments de Govern implicats, l’anàlisi i l’exposició pública de les conseqüències mediambientals i la prestació d’un servei de pràctiques aquàtiques, les quals encara estan per definir. “Hem fet una adjudicació provisional per veure el conjunt d’activitats que s’hi podran fer i també per fer la continuïtat d’un passeig que és iniciativa del comú”, va explicar el cònsol major, Josep Miquel Vila. Entre altres, el cònsol va citar com a exemple la pesca i les baixades en canoa o en ràfting, tot i que aquesta darrera no està confirmada. “Podria ser una més però som conscients que no sempre es podrà fer per l’aigua que necessita”, i va afegir que “dels locals que vam llogar en previsió, si finalment no tira endavant, en canviarem l’ús o els deixarem”.
Per arranjar el passeig del riu, Vila va demanar la col·laboració de Govern perquè entén aquest projecte com l’allargament del camí dels drets humans que l’executiu va inaugurar l’any passat. “Ells van fer un passeig que uneix el Serrat fins a Sant Julià i ara diem de continuar-lo, per això els hem demanat col·laboració però encara no ens han respost. Crec que és una bona obra i que puguis caminar al costat del riu i gaudir de la natura a la part baixa també és agradable, per això el volem allargar fins a la frontera.”
UL hi vota en contra
Els consellers d’Unió Laurediana (UL) van votar en contra perquè consideren que aquests diners es podrien destinar a altres llocs de la parròquia. En aquest sentit, Rossend Duró va fer referència al tram existent entre Fontaneda i la casa comuna, un espai “que no és gaire agradable per passejar perquè hi passa el mur del riu i ja veiem que no està gaire transitat. A més, creiem que l’import s’hauria de destinar a altres zones més assolellades”, va dir. Duró li va preguntar al cònsol per les activitats que s’hi faran però Vila només va fer referència a la pesca. Joan Albert Farré va afegir que “hem entès ben poc del projecte i per això hi hem votat en contra però creiem que caldria prioritzar la inversió allà on pot donar un millor rendiment”.
La majoria també va aprovar un suplement de crèdit per cobrir les pèrdues de l’estiu a Naturlandia, per valor de 300.000 euros, provocades pel mal temps. Vila va recordar que això ja s’havia anunciat i va xifrar en un 7% la caiguda de clients a l’ecoparc com a conseqüència de les pluges. El cònsol també va explicar que el projecte de la tirolina ja té tots els permisos de medi ambient i que “s’ha rectificat el projecte perquè no afecti els arbres de sota, i sigui equilibrat i ecològic. Ara només ens queda que els financers ho vegin”.
Finalment, es van aprovar, amb l’abstenció d’UL, els treballs de reforma de casa comuna a Coansa, per un valor de 189.500 euros. Serà la primera acció i només cobreix l’estat de l’edifici.
LA RENOVACIÓ DEL POUP PERMETRÀ TENIR LES URBANITZACIONS 'MES SANEJADES'
El consell de comú va aprovar de forma provisional el pla d’ordenació i urbanisme de la parròquia (POUP) que facilitarà que els propietaris dels terrenys de les urbanitzazions puguin construir noves cases i se’ls doti dels serveis de clavegueram, il·luminació pública i separativa d’aigues, i així tenir-les “més sanejades”, va dir Vila. El projecte, que va tenir l’abstenció d’UL, vol garantir que aquells propietaris que vulguin aixecar noves construccions, que amb la llei actual no es pot perquè moltes urbanitzacions no disposen dels serveis bàsics, ho puguin fer. Dividint-les en parcel·les més petites, es vol facilitar que ells ho paguin i després el comú n’assumirà el seu manteniment. Si un dels interessats no vol construir però la resta sí, seran aquests qui ho finacïin però la part del primer quedarà en gravamen i se li farà pagar el dia que hi construeixi o bé quan ho traspassi. “Si no ho féssim així, seria injust. El que volem és ordenar i actualitzar les 52 urbanitzacions i a aquell que no hi contribueixi, se li farà un gravamen perquè ho pagui en un altre moment”, va dir Vila. Des d’UL, Farré va destacar la col·laboració entre les dues formacions per desenvolupar el POUP però va argumentar la seva abstenció al fet que no es produeixi en altres àmbits. A més, el projecte inicial que ha d’estudiar ara Govern, es va modificar després que UL hi trobés una errada.