Reportatge
La primera escudella
Dels sants del gener, Sant Antoni és el primer”, diu un refrany. I de les escudelles de Sant Antoni, la d’Encamp és la primera. No és un rodolí, però és real. Ahir es va celebrar l’escudellada popular a la parròquia encampadana, la primera de 2019 al Principat. Enguany el temps va acompanyar a l’ambient festiu d’una escudellada que es va començar a preparar dissabte a la tarda amb les padrines tallant verdures i preparant la carn. Des de fa tres anys tenen la col·laboració de l’Aitana, una nena d’onze anys que ajuda a preparar la vianda i les verdures, tant el dia previ com durant l’escudellada. “M’agrada molt ajudar les padrines, és molt divertit”, diu l’Aitana, que, com les seves compa-nyes, estava enfeinada. Una feina perquè els escudellaires comencessin a cuinar l’escudella a les 3 de la matinada. L’Àlex Arnó, cap de l’àrea de Museus i Tradicions del comú d’Encamp, és l’escudellaire major i l’encarregat de vigilar que tots els ingredients estiguin al seu punt i que ningú es quedi sense l’escudella de Sant Antoni. “Aquest any hem hagut de posar una olla més perquè l’any passat vam fer curt”, va assenyalar Arnó. En total, sis calderes, amb les quals es van repartir unes 2.000 racions que van ser suficients tot i la llarga cua que es va formar. Un dels seus companys, el Robert, que fa 25 anys que fa l’escudella, afirma que els ingredients s’han d’anar tirant en ordre i cuinar l’escudella a llenya, cosa que fa que tingui “el gustet de llenya”. “A part dels ingredients li posem molta passió. Quan ho fas així surten soles”, afegeix. D’entre les 2.000 racions hi va haver una d’especial. La de la Pepita, de 98 anys, pionera en l’escudella, que no va faltar a la cita.