Reportatge

'Encantats' de col·laborar

Els Encants de Sant Antoni d’Escaldes-Engordany van recaptar 3.800 euros entre tots els veïns que van pujar pels lots de productes tradicionals. Els diners arreplegats es destinen a Càritas, que els utilitzarà per a ajudar les persones que més ho necessitin.

'Encantats' de col·laborarXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plaça de Sant Martí lluïa ahir al matí una mica més buida que en altres ocasions. “Aquest any hi ha menys gent”, s'escoltava entre el públic mentre al centre de la plaça se subhastava un dels lots dels tradicionals Encants de Sant Antoni d’Escaldes-Engordany. Potser el fred va condicionar l'assistència de molts veïns, l'absència dels quals va notar l'Antoni, que era qui anava cantant els productes i les ofertes de la gent micròfon en mà. Ell tenia una altra teoria: “Hi ha gent que mai es perd els Encants i avui no els veig per aquí. Imagino que estaran malalts i els desitgem una prompta recuperació”. Entre els que sí que hi van estar es van repartir els 15 lots de productes tradicionals de la parròquia, que es van vendre per preus entre els 200 i els 400 euros. Els dos últims lots van ser una mica peculiars, ja que no es van adjudicar per subhasta, sinó per sorteig. El lot número 14 es va donar a la papereta amb el número 70, extreta d’entre 100 opcions per una nena del públic que va fer de mà innocent. Les paperetes es venien a cinc euros i es van esgotar en una onada de solidaritat dels veïns d’Escaldes, ja que els diners es destinaven a Càritas parroquial. Al final del matí, amb tots els lots subhastats i totes les paperetes venudes, es va anunciar que la recaptació va ser de 3.800 euros, anunci al qual la gent va respondre amb un fort i sincer aplaudiment, tot i l’abundància de guants entre el públic que ofegava lleugerament el soroll de les palmes.

“El fred és part de la nostra regió, som un país de neu”. Tant l’Antoni com Salomó Benchluch, conseller de Cultura, coincidien a afirmar que aquest no seria suficient com per no poder continuar amb una tradició que fa més de cinquanta anys que és arrelada a la parròquia. L’Antoni, això sí, anava ben abrigat i demanava a la gent que cridés a l’hora de fer les seves ofertes, ja que portava tapades fins i tot les orelles. L’aire fred anava i venia però tothom es va quedar fins al final de les subhastes, moment en què els infants de la parròquia van tancar els Encants amb uns balls. Després, un bon esmorzar de pa amb tomaca, embotits i moscatell per celebrar que, un any més, la tradició continua a Escaldes-Engordany com fa mig segle, quan les famílies donaven productes de la matança del porc als seus veïns. Avui, tota la parròquia participa, gaudeix i col·labora en una celebració que a més de preservar el patrimoni cultural d’Escaldes, ajuda les persones que més ho necessiten a través de Càritas.

tracking