Andorra la Vella
El Lycée traslladarà aules a l'antiga escola espanyola
El Govern i la delegació d’Ensenyament francès acorden la cessió durant cinc anys dels espais de Ciutat de Valls a partir del setembre del 2020
El Lycée Comte de Foix traslladarà a partir del setembre del 2020 una part de les classes a les escoles de Ciutat de Valls, que havien sigut utilitzades pel sistema educatiu espanyol, per la previsió d’augment temporal d’alumnes durant els pròxims cursos. El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, i el delegat d’Ensenyament francès al Principat, Denis Dekerle, van escenificar ahir la cessió eventual de les instal·lacions, que permetran descongestionar l’arribada de 300 nou estudiants els pròxims cinc anys a un centre que té una capacitat màxima de 1.600 alumnes (actualment en té uns 1.500).
L’acord per la cessió és de cinc anys prorrogables i encara no s’ha decidit quins cursos d’ensenyament secundari francès es traslladaran als edificis. Jover va explicar que a l’escola de Ciutat de Valls s’hi podrien habilitar trenta aules, i va especificar que seguiran cedint les sales que actualment fa servir l’APA de l’escola francesa per a les activitats extraescolars. Els alumnes ocuparan les classes que actualment fan servir els escolars del sistema andorrà, que el setembre del 2020 es traslladaran a l’ampliada escola andorrana de Santa Coloma.
El titular d’Educació va expressar que l’acció demostra “l’aposta clara” de l’executiu per l’educació i pels tres sistemes escolars. Per la seva banda, Denis Dekerle, que va admetre la futura “problemàtica” per “l’evolució dels alumnes”, va afirmar que amb aquesta mesura es podrà “preservar la qualitat del sistema francès”.
FUTUR REPARTIMENT DE COSTOS
Jover va explicar que la cessió dels equipaments és gratuïta, però va deixar la porta oberta a parlar amb el govern francès per determinar qui haurà d’assumir els costos de les possibles reformes necessàries per garantir les condicions d’acollida d’una part dels alumnes del Lycée Comte de Foix. “Hi ha una voluntat d’ajudar del Govern i al mateix temps a l’executiu francès són conscients de les seves pròpies responsabilitats. Hem dit que en una segona etapa ja decidirem com ens distribuïm els costos”, va afirmar el ministre, que també va recordar que a canvi, l’executiu ha obtingut el llum verd del Lycée per organitzar cursos ocupacionals a les instal·lacions on es fan les formacions d’hostaleria i restauració.
El delegat d’Ensenyament gal va dir que ara començaran els treballs de planificació per determinar quines classes es traslladen al nou edifici. Dekerle va explicar que la logística afectarà també els recursos del centre, que comportarà un augment d’efectius, una decisió que ja es veurà condicionada per compensar l’increment de 60 estudiants de mitjana cada curs escolar fins al 2023.
LES ALTERNATIVES
Jover va dir que s’havien estudiat altres opcions per pal·liar l’increment d’alumnes. Una va ser la cessió dels antics locals de l’escola espanyola de Sant Julià, que es van descartar per la distància, i construir un nou Lycée, que també es va refusar perquè comportaria una inversió “pesant” per a un “ús temporal”.